Värianalyysit ovat jälleen pinnalla ja kaikkihan tietää niiden alkaneen 80-luvulla.
Mutta onko asia oikeasti näin?
Sillä värit ovat kiinnostaneet ihmisiä kautta aikojen joten olisi aika erikoista että omien värien tunteminen ja niihin sopivien sävyjen valinta olisikin alkanut noin 1970-80 kirjojen Color me Season ja Color me Beautiful (Tämä Kaunistu väreillä kirja tuli itsellekin tutuksi ala-asteella) tullessa markkinoille. Ja näissä yhteyksissä mainitaan usein taiteilija Albert Munsell jonka väriteoriaan värianalyysit perustuvatkin tietyllä tapaa.
Joten miten ennen tätä valittiin pukujen värejä yms. Tähän muutama pohdinta tässä postauksessa.
Meikit ja värit
Max Factor keksi koko termin "make-up eli meikki" ja alkuaan kehitti meikkejä elokuva-alalle . Ja toi myös meikit ihan tavallisten ihmisten saataville.
Tämä johti siihen että hän kehitti myös eräänlaisen väriharmonia-opin jonka perusteella ihmiset jaettiin kylmiin ja lämpimiin. Max Factor itseasiassa teki eräänlaisia "värianalyysejä" jo 1940-luvun tienoilla ilmaiseksi meikkistudiossaan, luonnollisesti hyötyen siitä että ihmiset ostivat samalla itselleen sopivia meikkivärejä mutta he saivat samalla myös muutaman värivinkin pukeutumiseen.
|
Meikit ja värianalyysit liittyvät vahvasti yhteen |
Taide ja värianalyysit
Taiteesta mainitsin jo Albert Munsellin jonka värioppia käytetäänkin värien tunnistamisessa. Eli värien valoisuus, täyteläisyys ja sävy muodostavat pohjan jokaiselle värianalyysille kun etsitään niitä parhaiten sopivia värejä.
Jo 1800-luvulla tosin maailmalla isommat sanomalehdet neuvoivat naisia etsimään avukseen taidemaalarin helpottamaan pukeutumisen värien valintaan. Onko tästä oikeasti apua?
Itseasiassa taiteilijat viettävät suurimman osan aikaansa juuri värien parissa josta on paljon apua värisävyjen erottamisessa. Eli taiteilija näkee helposti ihosi pohjasävyn ja pystyy sillä lailla tekemään ehdotuksia sopivista väreistä joten ei nyt ihan huono ajatus siihen aikaan.
Olen itsekin pienestä pitäen piirtänyt, tehnyt koruja ja nykyään harrastuksiini kuuluu myös maalaus. Jatkuva värien kanssa työskentely itseasiassa laajentaa värisävyjen määrää jonka pystyt erottamaan ja taide on ainakin omalta osaltani auttanut myös värien ymmärtämisessä.
Mekkojen värien valinta
Muoti on jo pitkään vaikuttanut pukeutumiseen. Entisaikoina kuninkaallisia seurattiin trendien edelläkävijöina ja nykyään julkkiksia.
Sanomalehdet olivat entisaikaan se paikka mistä löysi neuvoja kauden trendiväreistä ja myös hieman neuvoja millaisia värejä kannattaa valita.
Neuvot olivat tosin suhteellisen yksinkertaisia tyyliin:" Tällä kaudella punaverikköjen kannattaa valita upeaa vaaleaa sitruunankeltaista."
Eli näissä neuvoissa painopiste oli selkeästi hiusväreissä eikä niinkään kokonaisuudessa.
Värit ovat siis kiinnostaneet ihmisiä jo kautta aikojen. Varsinaiset kankailla tehtävät värianalyysit todellakin tulivat muotiin kahdeksankymmentäluvulla mutta sitä aiemminkin ihmiset ovat pohtineet mitkä värit sopivat kenellekin.
Ja jos omat värisi ovat vielä selvittämättä niin kannattaa käydä katsomassa
etävärianalyysien uusittu hinta. Kaikkiin värianalyyseihin saa vielä tämän vuoden loppuun asti meikkioppaan värityypillesi kaupan päälle.
Kiitos sinulle tästä vuodesta ja oikein kaunista joulun aikaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti