Siirry pääsisältöön

Miten ostaa vastuullisempaa muotia?

Ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus ovat hienoja arvoja mutta miten niitä voi oikeasti toteuttaa käytännössä?  Miten voi tehdä pieniä ekotekoja vaateostoksilla?


Materiaaleissa kannattaa suosia luonnon materiaaleja kuten pellavaa, hamppua, lyocellia yms. Puuvilla itsessään ei ole maailman ympäristöystävällisin vaihtoehto veden kulutuksen takia mutta onneksi nykyään luomupuuvilla on yleistynyt niin se on aika yleinen vaihtoehto normille.
Monissa vaatebrändeissä suositaan myös kierrätysmateriaalien käyttöä esim. muovipulloista, kalastusverkoista yms mikä on omasta mielestäni aika hienoa ja mielikuvituksellista sillä materiaaleista ei huomaa ollenkaan alkuperää.


Ostotavoissa kannattaa suosia sellaista lähestymistapaa että ostaa tarpeeseen ja välttäen virheostoksia.
Esim. kapselivaatevarasto sopii tähän minimalistisuutensa takia. Tässä aiempi blogikirjoitukseni aiheesta: https://ihanatyyli.blogspot.com/2019/03/kapselivaatekaappi-helppo-vai-tylsa.html

Kannattaa myös suosia vaatteiden kierrätystä eli käytännössä korjauttaa ennenkuin ostaa uutta, ja jollei korjauta niin laittaa vaatteen kierrätykseen, esim. vaatekaupoista Lindex, H&M ja KappAhl ottavat vanhat vaatteesi vastaan ja antavat etukupongin vastineeksi, tai pistää vaatekierrätyslaatikkoon tai lahjoittaa kirpputoreille.
Kirpputorit ovat muutenkin loistavia paikkoja vastuullisemmasta muodista kiinnostuneille samoinkuin esim. vaatteiden vaihtokutsut, yms paikat missä voit löytää käytettyjä vaatteita.
Samoin jos haluaa yksilöllisempää muotia niin kannattaa suosia paikallisia käsityöntekijöitä ja tukea suomalaisia suunnittelijoita ja tekijöitä.

Ja vaatelainaamotkin ovat alkaneet yleistyä mikä on aika mahtava asia omasta mielestäni.Miten sinä huomioit ympäristön vaateostoksilla?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevan kevään trendejä

Hyvin kylmänä (-25 astetta) talvipäivänä on loistava aika miettiä tulevan kevään ja kesän trendejä. Jotenkin mieli piristyy jo pelkästä ajatuksesta päästä käsiin kevätvaatteisiin ainaisen toppatakkien ja pipojen rinnalle.

1. Living Coral
Pantonen vuoden 2019 väri on Living Coral, eli raikas ja vaalea pinkin oranssi jossa on kultainen pohjasävy. Joten varmasti tulossa näkyviin niin vaatemuodissa kuin kynsilakoissa ja asusteissa ensi vuoden aikana,
Värin voi yhdistää helposti tummaan navysiniseen, kobalttiin ja vaaleaan turkoosiin. Neutraaleista väreistä esim beige ja tumma hiilenharmaa luovat harmonisia kokonaisuuksia. Ja rohkeimmat voivat kokeilla yhdistää korallin kirkkaaseen liilaan.

2. Neonvärit
Neon värit ovat (jälleen) keväällä muodissa. Jos neon ei tunnu sinun väriltä voit helposti yhdistää kirkkaamman värisen topin mustien housujen ja jakun kanssa jolloin se antaa vain pienen vaikutelman eikä saa sinua tuntemaan oloasi käveleväksi neonkyltiksi. Tai käytä vain asusteissa tai kyn…

Kapselivaatekaappi, helppo vai tylsä?

Kapselivaatekaappi on suunniteltu helpottamaan ja nopeuttamaan pukeutumistasi. Ideana tälle on että vaatevarasto on pieni (n.20-40 vaatekappaletta) ja kaikki sopii yhteen toistensa kanssa. Eli täydellinen jos minimalismi on juttusi.


1.Valitse päävärit Eli yleensä valitaan mustan ja tummansinisen välillä mutta jotkut liittävät tähän myös ruskean. Väreissä on hyvä tietää onko muuten kylmä vai lämmin ihotyyppi. Tässä siihen tosi helppo tapa: https://ihanatyyli.blogspot.com/2019/03/kylma-vai-lammin-varityyppi.html


2. Valitse neutraalit  1-2 neutraalia väriä eli valkoinen (luonnonvalkoinen sopii muuten lämpimälle ihotyypille paremmin), harmaa, beige... Jotkut liittävät näihin neutraaleihin myös hyvin vaalean pinkin, oliivin, vaaleansinisen, ja jopa leopardikuvion.3.Tehostevärien aika 1-2 tehosteväriä jotka sopivat sinun värityypillesi ja yhteen valitsemiesi värien kanssa. Eli värien maailma on todellakin avoinna tässä, oranssia,keltaista, liilaa.. Kunhan vain sopivat yhteen valitsemiesi aiem…

Vinkkejä alennusmyynti shoppailuun

Alennusmyynnit, kuka niitä voisi vastustaa? Ihania löytöjä ja pilkkahintaan. Vai palata kotiin kassit täynnä tavaraa jota osti vain halvan hinnan takia huomatakseen että ostokset eivät sovikaan oikeastaan omaan tyyliin ja kuluttikin loppujen lopuksi paljon enemmän kuin oli suunnitellut...
1. Laadi suunnitelma mitä tarvitset
Tylsää mutta ehdttoman tarpeellista jos haluat säästää itseltäsi oikeasti virheostostosten määrää. Käy läpi vaatekaapistasi mitä sinulta oikeasti puuttuu, esim. olet huomannut että sinulta puuttuu siisti yläosa uusien housujesi pariksi. Tämän jälkeen on helppo etsiä vaikka netistä mitä vaihtoehtoja lähialueen kaupoista löytyy ja käydä sovittamassa. Ja ainahan voi löytyä jotain yllättävääkin jota voi sovittaa samalla kertaa, tällöin vain tiedät mitä sinulla on jo vaatekaapissasi.2. Mihin voin tämän yhdistää?
Löydät ihanan jakun ja puoleen hintaan mutta et ole varsinaisesti jakkupukutyyppiä, pitäisikö minun vai ei..tai...? Tällöin kannattaa miettiä väriä, onko se se…