tiistai 22. helmikuuta 2022

Miksi sinun kannattaa tuntea omat värisi?

 Kirjoitin viime viikolla postauksen, jossa kerroin testauksestani hakea uusi tyyli suoraan vaatekaupasta.

Kuten arvata saattaa, asuyhdistelmät olivat aika mielenkiintoisia ja jopa värit olivat minulle vääriä. Voit lukea postauksen ja katsoa kuvat asuista tästä.

Tässä kirjoituksessa kerron sinulle lyhyesti miten värianalyysit ovat kehittyneet ja jos haluat välttää samanlaiset tyylimokat, kuin itsellä kävi testauksessa, niin mitä kannattaa huomioida vaatteita valitessa.



Oma ensikokemus värianalyyseistä

Minun oma ensikokemukseni värianalyyseistä oli 90-luvun alusta. Käsityön tunnilla opettaja oli tuonut kouluun mukaan kirjan värianalyyseistä. Värianalyysit olivat muutenkin muodissa juuri tuolloin 80- ja 90-luvun vaihteessa ja jokainen halusi tietää mitä neljästä eri värityypistä edusti.

Sitten tämä ala-asteen opettajani vertaili meidän ihon, silmien ja hiusten väriä ja kertoi mitä tyyppiä edustimme. Tai no, kertoi suurimmalle osalle meistä. Minulla oli lapsena vaaleat hiukset luonnostaan ja ruskeat silmät. Tämä muodosti hänelle ongelman, sillä vanhojen värityyppien mukaan minä tipahdin "väliin". Hän mietti pitkään olinko lämmin vai kylmä. Menisinkö kevääseen vai syksyyn? Vai kenties sittenkin kesään.

"Mutta ainakin tuo paita on ihan väärän värinen sinulle!" Hän loppujen lopuksi totesi turhautuneena minun väreihini. Minulla oli tuolloin uusi juuri saamani paita päälläni, joka oli kauniin pastelliliila. Väri ei nyt ehkä todellakaan ole minulle paras mahdollinen edes silloin, mutta tuo oli ainut asia joka jäi minulle tästä "analyysistä" käteen.

Jotenkin se paita jäi sitten käyttämättä.

Lasten kuuluu nauttia väreistä miettimättä sopiiko ne vai ei.



Värianalyysit ovat kehittyneet

Onneksi nykyään värianalyysit ovat kehittyneet ja ne tehdään täsmällisillä väreillä. Värit testataan kankailla kasvojasi vasten ja niillä on tarkka värisävy. Ja nykyään kokonaisuus ratkaisee eikä tietyt osat sinusta, voit olla hiuksiltasi kylmän sävyinen ja silmät enemmän lämpimään menevät, saat silti oman värityyppisi selville.

Nykyään myös ollaan perehdytty enemmän värityyppeihin ja niitä on useampi perinteisen neljän vuodenajan sijaan. Silloin myös värianalyysin lopputulos on enemmän henkilökohtaisempi ja perustuu juuri sinun väreihisi. Kun ennen kyseessä on ollut enemmän, olet lämmin ja vaalea eli kesä. Tumma ja kylmä, no sinä olet siis tietysti talvi.

Ja yksi asia mikä on tullut lisäksi on nettivärianalyysit, jotka toimivat valokuvien avulla. Näistä on ollut paljon epäilyjä, siitä miten ne oikeasti voivat toimia ja antaa oikeita lopputuloksia.

Omasta mielestäni ne toimivat oikein hyvin, kun värit millä testataan ovat täsmälleen oikeat eivätkä vain sinnepäin. Se vaatii paljon tarkkuutta ja vertailuja, mutta lopputulokset ovat ihan yhtä luotettavia kuin liveversioissakin. 

Itseasiassa tein juuri yhden värianalyysin etänä Yhdysvaltoihin ja asiakas yllättyi iloisesti löytäessään tällä kertaa värikartan täynnä suosikkejaan sekä uusia värisävyjä joita hän halusi heti päästä kokeilemaan. Nyt syntyi ilo kokeilla uusia värejä. 

Hän paljasti, että oli aiemminkin käynyt paikanpäällä tehtävään värianalyysiin ja hänelle oli annettu värityyppi, jossa kaikki värit olivat olleet hänen inhokkejaan ja sellaisia mitä hän ei ikinä itse valitsisi. Tämä muuten on aika hyvä merkki, että värianalyysin lopputulos kannattaa tarkistuttaa. Sillä sinun oma silmäsikin kertoo, tuntuuko väri oikealta vai ei.

Eli tässä tilanteessa etäversio tarjosi sen oikeamman vaihtoehdon.

Värien sävyillä on väliä.

Tunne omat sävysi

Jos olisin itse luottanut tuossa aiemmin mainitsemassani testissä pelkästään myyjän mielipiteeseen minulla olisi nyt monta väärän sävyistä vaatetta minulle, jotka aivan varmasti olisivat jääneet kaappiin lojumaan. 

Miksi? Koska väärät sävyt saavat ihosi näyttämään väsyneeltä. Ehkä korostavat ryppyjä ja tummia silmänalusia tai yleisesti ottaen vain näyttämään koko olemuksen nuutuneelta.

Voit vaikka ihailla ystäväsi valitsemaa upeaa turkoosia paitaa ja kysyä mistä hän on sen hankkinut. Toteat että teillä molemmilla on ruskeat hiukset ja siniset silmät, joten tietysti tämä sopii myös sinulle. Sitten kotona sovittaessasi paitaa huomaat että väri näyttääkin sinulla aivan väärältä. Se on liian kirkas ja muutenkin väri ei tee sinulle yhtä hyvää kuin ystävällesi. 

Turkoosi voi tässä tilanteessa olla enemmän talvelle sopiva väri, jossa on enemmän sinistä kuin vihreää. Sinä sen sijaan voisit pitää enemmän turkoosin sävystä, joka on lämpimämpi ja taittuu enemmän vihreään sinisen sijaan.




Nopeat neuvot värin valintaan:

  • Tarkastele väriä kasvojasi vasten. Näyttääkö se hyvältä juuri nyt?
  • Onko sinulla vaatekaapissasi jo nyt vaatteita jotka sopivat tämän värin kanssa yhdistelyyn?
  • Onko värin "lämpötila" sinulle oikea, eli kylmä vai lämmin?
  • Onko väri kirkas vai pehmeä?
  • Luonnonvalo on kaikkein paras värisävyn vertailemiseen. Jos sitä ei ole saatavilla niin vertaile sitä myös sovitushuoneessa, sillä siellä valaistus on erilainen kuin muussa liikkeessä.

Jos kaipaat lisäapua oikeiden värien valintaan, niin voit katsoa lisätietoa värianalyyseistä tästä.


Millaisia kokemuksia sinulla on värianalyyseistä?



2 kommenttia:

Värit jotka vanhentaa?

 Törmäsin netin selailussa artikkeliin väreistä jotka vanhentaa. Artikkelissa mainittiin stylistien paljastaneen 5 väriä jotka muka vanhenta...