tiistai 14. kesäkuuta 2022

Miten otan menneiden vuosikymmenien vaatteet takaisin tyylillä?

 Sain kysymyksen siitä miten otat menneiden vuosikymmenien vaatteet takaisin käyttöön? Sillä maailmassa on jo nyt paljon vaatteita ja ympäristöystävällinen kulttuuri haluaa mielummin käyttää tai korjata kuin heittää pois. 

Eli jos kaapissasi on joku vintageaarre niin tämä postaus antaa sinulle avaimet sen käyttöön ottoon.Muoti kulkee sykleissä

Menneet vuosikymmenet vaikuttavat oikeasti kokoajan pinnalla olevaan muotiin. Nyt kun muodissa näkyy selkeästi ysäri ja nollari muoti niin nekin olivat alunperin siihen aikaan inspiroituneet aiemmista vuosikymmenistä. Jokainen sykli tuo kuitenkin uutta lisäksi vanhaan muotiin ja yleensä muutokset ovat ihan käytännöllisiä ja toimivia.
Kuitenkin kun oman elämän aikana ehtii nähdä monta kertaa samojen syklien palaavan, ei paras vaihtoehto olekaan esim. pukeutua päästä varpaisiin teinivuosiensa muotiin. Sillä silloin sinusta saa helposti sen kuvan ettei tyylisi ole kehittynyt niistä vuosista vaan jäänyt kiinni menneeseen.


Kokojen muuttuminen

En tarkoita kokojen muuttumisella sitä kun omat vanhat vaatteet "kutistuvat" kaapissa. :)
Vaan menneiden vuosikymmenien vaatteet ovat ensinnäkin eri kokoja vastaavia kuin nykyiset koot. Niiden mitoituksessa on myös eroja ja vartalonmalleissa joihin ne on tehty. Esim. ennen vaatteet tehtiin lyhyemmille ihmisille. Kannattaa siis aina ehdottomasti sovittaa vintagevaatteet ennen ostamista.

Yhtenä esimerkkinä voisin mainita tästä surullisen kuuluisan Kim Kardashianin Met gaala-asun. Hän otti käyttöön ikonisen ja aidon Marilyn Monroen juhlamekon, jota oli pitänyt päällä ainoastaan tähti itse ja se oli tehty mittatilauksena juuri hänelle. 
Kim joutui ensinnäkin laihduttamaan sopiakseen Marilynin mekkoon. mutta hän ei ollenkaan ottanut huomioon omaa vartalomalliaan verrattuna Marilynin vartaloon. 
Molemmat ovat kurvikkaita mutta Kim päärynä ja tullut alunperin kuuluisaksi juuri muhkeasta takamuksestaan. Marilyn taas on tiimalasi ja vaikka hänenkin takamus on tehnyt häntä kuuluisaksi niin vartalo on ihan eri mallia.
Joten juhlan jälkeen on surullista nähdä ikoninen puku jonka olisi kuulunut olla museossa pilalle menneenä ja saumat revenneenä.Muokkaukset vanhaa kunnioittaen

Vanhojen vaatteiden käyttöön otossa on kannattavaa ottaa ompelija käyttöön. Näin saat koot sopimaan sinun vartalollesi.
Samalla on hyvä tarkistaa vaatteen muu kunto ja tarvitseeko jotkin muut asiat korjausta. Modernisointia voi tietysti tehdä mutta kannattaa aina kunnioittaa vanhaa sillä muuten koko vintage menettää merkityksensä. 
Yhdistä klassiseen ja moderniin

Klassinen on aina hyvä lisä vintageen. Se tuo asuun ajattomuutta ja tyyliä sekä on helppo yhdistää miltei mihin tahansa.
Jos asu jää silti liian vanhahtavaksi normiarkeesi niin tuo siihen modernimpaa ilmettä helposti vaikka asusteiden avulla. Modernius saa aikaan sen että et näytä palanneen aikakoneen avulla vaan tuot vintagea esiin tyylillä. 

Tottakai jos osallistut vaikka fiftarityyliin ajeluille tai teemajuhliin niin silloin kannattaa ehdottomasti tuoda juuri sen vuosikymmenen tyyliä esiin vaikka päästä varpaisiin.
Mikä on sinun suosikkivuosikymmenesi pukeutumisessa? Näkyykö se jotenkin omassa tyylissäsi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miten lisään väriä vaatevalikoimaani?

 Hyvin useasti värianlyysien yhteydessä tulee esiin tämä kysymys, miten lisään vaatekaappiin väriä kun tällä hetkellä pukeudun ainoastaan yh...