tiistai 19. syyskuuta 2023

Eroon sovituskopin kammosta

 Vaatteiden shoppailu on ihana tapa viettää aikaa mutta harva meistä oikeasti nauttii yhdestä asiasta siinä, nimittäin sovitusvaiheesta.

Osalle meistä tämä vaihe on oikeasti jopa sellainen mitä pelkää ja inhoaa sydämensä pohjasta. 

Mutta onko oikeasti mahdollista saada tästä vaiheesta sellainen josta voi jopa pitää?
Miksi sovituskoppi ahdistaa?

Joskus kyse on puhtaasti kiireestä ja siitä että vaatteiden riisuminen ja takaisin päälle pukeminen on vaiva joka tuntuu vähän turhaltakin.

Mutta osalla meistä kyse on siitä ettei pidä siitä miltä näyttää siinä peilissä ja pelkää että joutuu taas toteamaan että haluttu koko ei taaskaan ollut sopiva. Se turhauttaa kun sovittaa vaatteita vaan huomatakseen että kun alaosa mekosta näyttää upealta mutta yläosa kinnaa ikävästi hartioiden ja rinnan kohdalta.

Ja oikeastaan ei mikään ihme sillä sovituskopeilla on eroja.Valaistus ja peili tekevät vaikutuksen

Oletko ollut ostamassa joskus vaatteita ja kiertänyt useamman kaupan sovituskopin kautta, vain huomataksesi että toisessa kaupassa vaikutat niin nuhjuiselta sekä huomaat kaikki vartalosi ongelmat. Kun taas seuraavassa näytätkin ihan erilaiselta ja saatat jopa pitää näkemästäsi?

Tähän syynä on yleensä se millainen valaistus ja peili sovituskopissa on. Jossain paikoissa peilin kulma säädetään tuomaan hieman hoikentava vaikutus jopa tarkoituksella. Huoneen valaistus vaikuttaa myös paljon siihen miltä näytät, liian kirkkaat valot sattuvat silmään ja liian himmeässä valaistuksessa ei näe yksityiskohtia niin hyvin. Ns. päivänvalovalaistus (valo jonka teho vastaa aurinkoista päivää) olisi näihin kaikkein  paras myös värien toiston kannalta sillä kuten värianalyyseissä usein sanon, se oikea sävy tekee ihmeitä iholle ja koko ilmeelle.Oman kehon hyväksyminen

Miten oman kehon hyväksyminen sitten liittyy asiaan? Sillä on itseasiassa vieläkin enemmän merkitystä kuin itse sovituskopin ulkoisilla puitteilla.

Me olemme nykyään tottuneet näkemään kasvomme kaikkialla. Kasvoista otetaan selfieitä, meikataan, katsotaan vessassa peilistä yms. 
Mutta koko vartalon näkeminen ei olekaan niin tuttua. Sen takia sitä miettii että tuoltako minä oikeasti näytänkin kun koko keho on peilistä nähtävissä.

Tähän voi tottua hommaamalla itselleenkin kokovartalopeilin ja katsomalla siitä miltä asut näyttävät. No silloin tästä kyseisestä peilistä saattaa tulla ystäväsi mutta silti sovituskopissa näky onkin erilainen. Silti pienemmässä määrin kuin jos et ole tottunut näkemääsi. 
Tai ala ottamaan asuselfieitä,niissäkin näet koko kuvasi.

Loppujen lopuksi tärkeintä on miltä itse tunnet olosi kehossasi ja vaatteissasi eikä se että kaikki on ehdottoman täydellistä.Käytännön asioita:

 • Varustaudu sovituksiin jo etukäteen valitsemalla vaatteet jotka on helppo riisua. Itse suosin paitamekkoja legginsien kanssa sillä molemmat ovat helppo riisua ja pukea päälle.(Kengilläkin on muuten väliä)
 • Jos etsit esim. jotain tiettyä alaosaa paitaasi niin kannattaa ehdottomasti pukeutua siihen. Bonuksena voit yhdistää ne niihin kenkiin jota meinasit käyttää asussa sillä kengilläkin on oikeasti iso merkitys housujen lahkeissa yms.
 • Kannattaa ottaa aina sovitukseen muutama koko niin ei tarvitse lähteä uudelleen kiertämään kauppaa. Itse otan aina stailausasiakkailleni muutaman koon mukaan ja tarvittaessa juoksen katsomaan löytyykö sellainen koko mitä ei ollut mukana.
 • Hyvä ystävä voi tuoda toisen mielipiteen tarvittaessa, mutta älä ota sellaista ihmistä mukaan sovitukseen joka saa sinut aina tuntemaan olosi huonoksi.
 • Enempi on parempi sovituksessa, eli sinne kannattaa viedä samalla kertaa kaikki mikä sinua kiinnostaa kyseisessä kaupassa. Silloin joku yksittäinen pettymys jää pienemmäksi kun varmasti löytyy joku mikä innostaa sinua.
 • Vaatteiden kokolapulla ei oikeasti ole merkitystä. Koot vaihtelevat niin paljon valmistusmaan, kankaiden, leikkausten ja kaupan mukaan että siitä ei kannata stressata jos jossain joutuu valitsemaan normia isomman koon. (Tiedän itsekin että tämä on helpommin sanottu kuin tehty mutta oikeasti se lappu ei kerro sinusta mitään ihmisenä.)
 • Älä osta mitään vaatetta joka tuntuu kiristävän, puristavan, hankaavan tai muuten saaden olosi epämukavaksi. Vaatteiden on tarkoitus saada sinun olosi tuntumaan hyvältä ja se hyvä olo näkyy aina ulospäin.
 • Parempi ostaa sellaista mitä oikeasti rakastat. Sen sijaan että vaatevarastosi koostuisi siitä että siellä on paljon vaatteita joista et edes pidä, jonkun verran mukiinmeneviä ja yksi vaate jota rakastat. Mieluummin vain muutama hyvin valittu vaate mutta jotka tuntuvat sekä näyttävät sinulla kauniilta ja saavat sinut tuntemaan olosi upeaksi.
Valitse aina se mitä rakastat


2 kommenttia:

 1. Kaupoissa sovittaminen on kyllä ihan hirveetä suurimmilta osin :D Usein sovituskoppien luona on todella kuuma valojen loisteessa, eikä just siellä sovituskolossa tai sen lähellä ole minkäänlaista ilmastointia. Yleensä skippaan sovittamisen ja sovitan kotona, paljon mukavampaa niin. :) Hyvä postaus ja hyvin samaistuttava! ^^

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon Milla. :) Tuo on muuten totta että sovituskopin valot tuovat paljon kuumuutta muutenkin pieneen tilaan.

  VastaaPoista

Nopeat keinot rentoon tyylikkyyteen

 Yksi syksyn trendeistä on rento tyylikkyys, eli sellainen hiljainen eleganssi jossa klassisuus yhdistyy arkipäivään. Tässä postauksessa ann...