tiistai 16. tammikuuta 2024

Miten erotan omat värisävyni vaateostoksilla?

 Tämä on kysymys jota kuulen hyvin usein tehdessäni värianalyysejä. Miten oikeasti erotan ne hyvät värisävyt vaaterekiltä?

Värianalyysejä tehdessä olen tottunut siihen että ihmiset tullessaan saattavat todeta että heillä on todella huono värisilmä mutta kun aletaan sovittamaan kankaita he heti huudahtavat:"Ei, kamala väri." Tai sitten :"Minä pidän tästä sinisen sävystä. Minulla itseasiassa oli kesämekko tätä sävyä ja se oli lempparini." 

Eli värisilmä toimii ihan hyvin, sitä ei ehkä olevaan tottunut käyttämään muita kuin tuttuja värejä.

Mutta lähdettäessä ostoksille se ei enää olekaan niin helppoa erottaa niitä hyviä värejä. Mistä se johtuu ja miten sen voi päihittää??? Siihen vastaukset tässä postauksessa.



Miksi se on vaikeampaa kaupassa?

Vaatekaupoissa on valikoimaa todella paljon mutta värivalikoima on kumminkin aika rajattu useimmissa sillä muoti päättää mitä värejä kaupat ovat pullollaan. Eli aina kaupoissa ei välttämättä ole täsmälleen sinun värejäsi ja sitä mitä etsit. Silloin kannattaa pitää mielessä mikä on sinun värityypillesi se tärkein ominaisuus, tästä lisää myöhemmin.

Toinen asia mikä tekee kaupoissa shoppailun vaikeaksi on luonnonvalon puute ja kehno valaistus (varsinkin sovituskopeissa). Tämä vääristää helposti värejä joten saattaa olla että väri onkin luonnonvalossa ihan jotain muuta sävyä kuin ajattelit. Nopein keino tämän välttämiseksi on katsoa väriä ikkunan vieressä jos kaupassa sellainen on.

Nettikaupoissakin värit eivät aina ole oikeasti täsmälleen sitä miltä ne ensimmäisessä kuvassa näyttävät, joten kannattaa katsoa ja verrata kaikki kuvat sekä palauttaa rohkeasti jos huomaat värin olevan väärä.


Vertaamalla huomaat sävyjen erot

Tämän takia kannattaa pukeutua johonkin väriin jonka tiedät olevan sinulle täsmälleen oikea. ja ehkä valita kaupassa mukaan joku väri jonka tiedät olevan sinulle epäedullinen (valitettavasti musta sopii oikeasti meistä hyvin harvalle). Sen jälkeen kun löydät jonkun kiinnostavan yläosan (väärät värit vaikuttavat vain kasvoihin mutta jos haluat tietää sopiiko vaikka housut väreihisi niin sama vinkki toimii) niin mene peilin eteen. Katso miltä se hyvä väri päälläsi näyttää ja sen jälkeen miltä se epäedullinen väri näyttää kasvojasi vasten. Sen jälkeen testaa sitä uutta vaatetta kasvojasi vasten. Tekeekö se hyvää vai meneekö se ennemmin huonon puolelle?

Samalla lailla voi selvittää vaikka sen onko väri kylmä vai lämmin pohjasävyltään. Mutta jos olet itse värityypiltäsi neutraali niin sekä kylmä että lämmin näyttää hyvältä. Joten vertaa väriä vaikka yhdessä selkeästi kylmän (musta, puhtaan valkoinen, useimmat siniset jne. ) ja selkeästi lämpimän (oranssi, luonnonvalkoinen, useimmat ruskeat jne.) kanssa. Kumman kanssa se näyttää sopivan paremmin yhteen?


Värisävyjen erottaminen on treenausta

Jos työskentelet päivittäin värien kanssa alat nähdä helpommin eri sävyjen erot. Onko joku sävy kirkkaampi vai kylmempi jne. 

Olen joskus nähnyt hauskan kuvan meikkipaletista jossa toisessa oli kuvattu värit naisten silmän mukaan Karibian sininen, Syklaami jne. Ja toisessa oli miesten versio asiasta: Sininen, joku toinen sininen, ruskea jne. Eli pelkistetysti joku näkee harvoja värejä ja toinen koko värien kirjon. 

Joten kun lähdet ensimmäistä kertaa metsästämään omia värisävyjäsi se ei ehkä olekaan ihan niin helppoa mutta ajan myötä se helpottuu sillä alat heti näkemään onko värisävy sopiva sinulle vai ei.

Alan muuten itsekin tarjoamaan juuri apua tälläiseen eli ostoskierrosta värianalyysin lisäpalveluksi. Eli mennään vaateliikkeeseen ja katsotaan sieltä niitä oikeita värisävyjä. Nettiostoksilla tämä toimii myös etänä, kerrot mitä vaatteita tarvitset ja minä etsin sinulle oikeita sävyjä. Tästä lisää myöhemmin ja jos haluat jo nyt varata tälläisen niin lähetä viestiä stylisti.annika@gmail.com



Nopeat vinkit oikeiden sävyjen etsintään:

  • Jos sinulla on oma värikarttasi mukana ja niitä oikeita värejä ei vain tunnu löytyvän niin aloita neutraaleista. Ne on suunniteltu siihen että niitä löytyy joka sesongilla
  • Kannattaa muistaa mikä on sinulle tärkeintä jos oma värikartta jäikin kotiin eikä ollut ladattuna puhelimeen. Eli jos olet vaikka pehmeä kesä niin sinulle on ensijaisen tärkeää että sävy on pehmeän murrettu kun taas vaikka kylmälle kesälle tärkeintä on että sävy on selkeästi kylmä (mieluiten myös murrettu mutta siinä saa olla hieman kirkkautta mukana)
  • Muistele oman vaatekaapin sisältöä, se antaa paljon viitteitä siitä millaiset värit sopivat sinulle
  • Jos yhdestä kaupasta ei löydy mitä etsit niin ei kannata valita silti väriä joka ei sinulle sovi ja josta et edes pidä. Aina löytyy muita kauppoja ja vaihtoehtoja.



Etävärianalyyseissä on nyt tarjous. Harjoittelijaltani Minnalta saa värianalyysin -10% alennuksella normihinnoistani. Minna on tottunut työskentelemään värien parissa mutta tarkistan itse aina lopputuloksen ja värikartat ovat aina minun laatimiani. Ystävänpäivään (14.2) asti hänen tekemiinsä värianalyyseihin saa myös meikkioppaan kaupan päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Värit jotka vanhentaa?

 Törmäsin netin selailussa artikkeliin väreistä jotka vanhentaa. Artikkelissa mainittiin stylistien paljastaneen 5 väriä jotka muka vanhenta...