tiistai 30. tammikuuta 2024

Pukeudutko aina samoihin vaatteisiin?

 Yleinen pukeutumisongelma on että sitä tuntee pukeutuvansa joka päivä samoihin vaatteisiin. Lempivaatteet ovat joko päällä, tai sitten pyykkikierrossa ja yleensä ne heti kuivuttuaan napataan heti käyttöön.

Onko tämä oikeasti "ongelma" vai ihan normaali ilmiö arkipukeutumisessa? Jos se tuntuu itsestäsi ongelmalta ja haluat käyttää muutakin vaatekaapistasi niin miten tästä pääsee eroon?

Näihin kysymyksiin vastaukset tässä postauksessa.




Periaatteessa jokaisella meistä on "kapseli"

Kapselipukeutuminen on käsite minimalistisesta vaatevarastosta, jossa kaikki sopii kaiken kanssa yhteen. Eli jos huomaat pukeutuvasi aina niihin lempivaatteisiisi niin ne muodostavat sinun pienen kapselisi. 
Tunnet olosi niissä hyväksi ja tiedät minkä kanssa ne sopivat yhteen joten pukeutuminen on todella nopeaa ja helppoa. Joten periaatteessa se toimii hyödyksesi mutta ei tarjoa yllätyksiä tai ihmeemmin tilaa kehitykselle.

Jos sinua kiinnostaa muuten enemmän kapselipukeutuminen ja sen aloittaminen, niin lue tämä.



Tylsää vai oma brändi?

Nimikkotyyli tarkoittaa tyyliä mistä sinut tunnistetaan ja tätä useat julkkikset hyödyntävät. Otetaan esimerkiksi vaikka edesmennyt Karl Lagerfeld, musta puku, ajohanskat, aurinkolasit ja ponnari. Pukeutuminen tähän tyyliin oli hänen nimikkotyylinsä.

Albert Einstein taas osti itselleen usean parin samaa pukua jotta hän säästyisi miettimästä mitä pukea päälleen. Kun tähän liitetään mukaan Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Andy Warhol, Michael Kors jne.. et todellakaan ole huonossa seurassa jos pukeudut aina samoihin vaatteisiin.

Meillä taviksillakin on pukeutumisessa tiettyjä elementtejä joista meidät tunnistetaan. Itsellä esim. se on ollut aina vaaleanpunainen väri johon tykkään pukeutua. Olen useamman kerran kuullut ihmettelyä kun jonain päivänä ei päälläni olekaan mitään näkyvää pinkkiä. Joten se ei aina ole huono asia että sinulla on joku punainen lanka pukeutumisessasi joka toistuu päivästä toiseen.

Nimikkotyyli voi olla myös väri

Milloin se on oikeasti sitten ongelma?

Silloin kun sinusta itsestäsi alkaa tuntua että tyylisi alkaa rajoittaa sinua ja elämääsi. 
Otetaan vaikka esimerkiksi se että sinulla on lempipaita ja sillä on todella nopea pyykkikierto etkä oikeastaan jaksa huolehtia siitä pyykkäämisen lisäksi. Jokainen paita alkaa kulua tälläisessä käytössä oli se sitten nyppyyntymistä, reikiä, tahroja tai vain yleistä kulahtamista. Entä sitten kun tämä paita ei oikeasti enää kestä julkista näyttäytymistä? Sinulla voi olla kaappi täynnä parempikuntoisia vaatteita jotka eivät silti löydä tietään käyttöön.

Vaatekaapissa kannattaa oikeasti olla sellaisia vaatteita joita käytät, eli vaikka sinulla onkin omat lempparit niin välillä kannattaa totuttautua myös siihen muuhun sisältöön.



Mistä kannattaa aloittaa?

Värit ovat helppo tapa aloittaa tämän syklin purkaminen. Värit ovat ensimmäinen asia jota huomataan pukeutumisessa ja tämä tapahtuu yleensä jo ihan alitajuisestikin.

Joten jos huomaat vaikka ostaessasi t-paidan että siitä tuli nopeasti ihan lempparisi, niin sen sijaan että ryntäisit ostamaan saman tien kymmenen samanlaista niin kannattaa ehkä mieluummin katsoa löytyykö sitä jossain muussa värissä josta pidät. Näin saat nopeasti pukeutumiseen vaihtelua vaikka itse paidan malli pysyisikin samana.

Muutenkin vaihtelu vaatteissa korostuu todella nopeasti ihan vain vaihtelemalla värejä. Itsekin kun aiemmin mainitsin vaaleanpunaiseen pukeutumisesta, niin hyödynsin tätä metodia vaihtelemalla pinkin eri sävyjä.

Väreillä on helppo tehdä muutos


Muita keinoja ja vinkkejä:

  • Yritä ottaa tavaksi vaikka kerran viikossa kokeilla jotain erilaista yhdistelmää tai vaatetta jota tulee harvemmin käytettyä vaatekaapista. Voit vaikka löytää uusia lemppareita
  • Asusteilla saat myös helposti uutta ilmettä jokaiseen asuun. Arkipaidasta tulee kätevästi astetta fiinimpi kun yhdistät siihen näyttävän kaulakorun
  • Seuraavan kerran ollessasi vaateostoksilla, yllätä itsesi. Valitse jotain mitä et ehkä itse valitsisi ja testaa miltä se näyttäisi. Et ehkä päädy ostamaan sitä mutta totut näkemään eri tyylisiä vaatteita ylläsi ja tottuminen on se avain jos haluaa löytää itselleen uuden tyylin
  • Tai sitten käytä kotonasi niitä lempivaatteita ja yritä ulos lähtiessäsi vaihtaa ne johonkin muuhun omasta vaatevarastostasi.

Siinä nopeat neuvot millä pääsee eroon samoihin vaatteisiin pukeutumisesta ja vaikket pääsisikään niin muodosta niistä oma nimikkotyylisi ja nauti täysin rinnoin. Sillä se hyvä olo pukeutumisessa näkyy aina ulospäin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Värit jotka vanhentaa?

 Törmäsin netin selailussa artikkeliin väreistä jotka vanhentaa. Artikkelissa mainittiin stylistien paljastaneen 5 väriä jotka muka vanhenta...