tiistai 3. marraskuuta 2020

4 erikoista faktaa pukeutumisesta

 Pidätkö sinä outojen faktojen lukemisesta? Itse tykkään välillä lukea miksi jotkut asiat ovat syntyneet, olen kai perusluonteeltani utelias. :) 

Mutta tässä tulee muutama erikoinen fakta pukeutumisen historiasta, jotka eivät ainakaan itselle olleet tuttuja.



Valkoinen hääpuku 

Ajattelitko sinäkin että valkoinen on ollut yleinen hääpuvun väri jo antiikin ajoilta? Itseasiassa se on ollut vasta alle 200 vuotta häämuodin ykkösväri. Kuningatar Viktoria toi tämän värin muotiin vuonna 1840 mennessään naimisiin Albertin kanssa. Muutama muukin kuningatar oli tätä ennen mennyt naimisiin valkoisissa mutta vasta hänen jälkeensä valkoinen hääpuku tuli kuvaamaan morsiamen puhtautta. 
Tätä ennen valkoinen oli itseasiassa liitetty suremiseen. 



Hihansuun napit asepuvussa

Napoleon halusi että hänen sotilaillaan oli hihansuussa isot napit ainakin minun mielestä aika erikoisesta syystä.
Ne estävät nenän niistämisen hihaan. Kaikesta päätellen nuoret sotilaat itkivät usein ja joutuivat pyyhkimään nenänsä ja sehän ei näytä hyvältä jollei käytä nenäliinaa, joten napit hankaloittivat nenän pyyhkimistä.


Kauluspaidan napit

Oletko huomannut että miesten ja naisten kauluspaidoissa napit menevät eri suuntaan kiinni?
Syynä on se että miehet ovat kantaneet aseita. Ja tietysti se että napit ovat olleet kalliita joten vain parempi säätyisillä oli niihin varaa ja näiden ylhäisönaisten ei oletettu pukeutuvan itse. Palvelijoiden oli helpompi pukea vaatteet heidän päälleen tällä nappisuunnalla.




Liivin alin nappi auki

Arvaatko miksi miesten liivin alin nappi jätetään napittamatta? Tämän trendin loi kuningas Edward VII joka oli tunnettu paitsi muotitietoisuudestaan niin myös hyvästä ruokahalustaan. Hän jätti liivin alimman napin auki koska vatsa tuli hyvien illallisten takia liikaa tiukalle napin kanssa. Muut sitten omaksuivat heti tämän tavan myös ja se on pysynyt aika hyvin etiketin mukaisena pukeutumisena.



Siinäpä oli neljä mielestäni erikoista faktaa jotka vaikuttavat vielä tämänkin päivän pukeutumiseen.

Tuleeko sinun mieleen jotain tälläistä faktaa pukeutumisesta?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Värit jotka vanhentaa?

 Törmäsin netin selailussa artikkeliin väreistä jotka vanhentaa. Artikkelissa mainittiin stylistien paljastaneen 5 väriä jotka muka vanhenta...