tiistai 16. helmikuuta 2021

Kotoilutyylin vaarat

 Kotoilutyylistä on tullut uusi normi koronan myötä. Onko siinä pelkkää hyvää ja mukavuutta vai onko siinä omat haittapuolensa?

Tämä on minun oma mielipiteeni ja tarinani. En tarkoita alla olevalla kirjoituksella että kaikille automaattisesti kävisi näin vaan pikemminkin kertoa miten itselleni kävi kun pukeutumiseni meni liian rentoon suuntaan.Tyylin muuttuminen

Olen ollut elämäni aikana monissa asiakaspalvelun tehtävissä aina kaupan kassalta aulaemännäksi. Kun löysin ensimmäisen vakituisen työni kaupan alalta niin se vaikutti loppujen lopuksi paljon pukeutumiseeni. 
Työssäni oli montaa eri vuoroa, välistä pitkiä päiviä ja välistä viikolla enemmän vapaata. Työvaatteet (rennot nekin) tulivat tietysti työn puolesta. 
Joten en enää panostanut pukeutumiseeni. Koska kävelin töihin niin rennot vaatteet tietysti tuntuivat mukavimmalta vaihtoehdolta. Päivittäinen pukeutuminen sisälsi siis legginsit ja ison t-paidan tai mukavan pitkähihaisen. Vapaa-aikani alkoi kulua kotoilun merkeissä sillä työvuorojen jälkeen ei enää jaksanut mennä mihinkään. Viikonloppu ja iltavuorot kutistivat entisestään sosiaalista elämääni.
Ainakin näin minä koin asian.Muutos ei tapahdu yhdessä yössä

Tätä jatkui useamman kuukauden ajan, en siis tarkoita että jos käyttää rennompia vaatteita viikon ajan niin  tyylisi muuttuu lopullisesti. Mutta muutos tapahtui huomaamatta ja ajan kanssa. Huomasin työterveystarkastuksissa että painoa oli tullut lisää kun hoitajat siitä minulle valittivat. Mutta koin olevani terve ja työnikin sisälsi ruumiillista työtä joten en siitä välittänyt.
Sitten minulle tuli kutsu johonkin juhlaan johon pitäisi pukeutua astetta juhlavammin. Olin siis aiemminkin käynyt kavereiden kanssa leffassa ja lasillisella mutta ei mitään ihmeempää. Ja ajattelin että vaatekaappinihan on täynnä myös niitä tyylikkäämpiäkin vaihtoehtoja että no problem. Otan vain jotain sieltä niin ei tarvitse lähteä kauppoihin sovittamaan ja tuhlaamaan vapaapäivää siihen.
Sitten kun otin kaapista sen alunperin miettimäni asuyhdistelmän niin koin elämäni järkytyksen. Vaatteet olivat minulle ihan liian pienet. Ei mitään toivoa mahduttaa niitä ylle. 
Se on todella herättävää kun itku silmässä katsoo vaatekaappiaan ja toteaa että yli puolet on kokoa joka ei enää mene päälle. Rennot vaatteet ja kuminauhavyötäröt olivat mahdollistaneet sen että kiloja oli tullut "huomaamatta" runsaasti lisää. Siis tottakai jossain vaiheessa huomasi että jotkut vaatteet vähän puristi tai hait kokoa isompaa housua kaupassa. Mutta vasta siinä paniikissa kun pitäisi pukeutua juhlaan ja mikään ei sovi niin minä viimeinkin tajusin asian.
Muoti kuuluu kaikille

Tarkoituksenani ei ole siis sanoa että "ylimääräinen" paino estää sinua toteuttamasta itseäsi muodin kautta. Minä uskon täydestä sydämestäni siihen että meistä jokaisella on oikeus omaan tyyliimme ja muotiin riippumatta iästä, kilomäärästä tai mistään muustakaan tuollaisesta. Jokainen vartalo on kaunis ja ansaitsee oman tyylin joka korostaa juuri omia parhaita piirteitään. 
Mutta minulle painon äkillinen lisäys aiheutti tyylin kadotuksen.Tyylin uudelleenrakennus

Tyylini oli siis mennyt pisteeseen ettei se enää kuvannut minua itseäni. En kokenut oloani enää hyväksi omissa vaatteissani ja oikeastaan ajatus vaateostoksillekin menosta ahdisti. Annoin itselleni luvan jatkaa pitkään samalla tiellä että tärkeintä oli että vaate mahtuu päälle eikä se että tunnen oloni kauniiksi siinä vaatteessa.
Yhtenä päivänä sitten katsoin jälleen vaatekaappiani. Vaatteet olivat mustia ja mukavia, omat iloisemmat värini olivat jääneet taka-alalle. Päätin että nyt riittää. 
Käytin sitten samoja neuvoja mitä kerron verkkokurssissani  ja määritin kunnolla mitä haluan tyyliltäni ja miten saan jälleen oloni tuntumaan omalta itseltäni. Aloin jälleen tuntemaan oloni hyväksi itsessäni ja vaatteissani. Tottakai välistä tulee päiviä jolloin en välitä mihin pukeudun mutta haluan myös että tyylini kuvastaa persoonaani ja hyviä puoliani. Meinasin julkaista ekaksi tämän kirjoituksen ilman omia kuviani. Kuvassa kumminkin minä ystävän syntymäpäivillä silloin kun oma tyyli hukkui ja toisessa arkipukeutumista viime vuodelta.
Paino lähti ihan itsestään tippumaan kun aloitin taas nauttimaan pukeutumisesta ja omasta tyylistäni. Sitten aloin kasvissyöjäksi koska se sopii paremmin omaan ruuansulatukseeni ja löysin uudelleen tanssimisen liikuntamuotona. Kaikki nämä yhdessä saivat aikaan muutoksen painossani mutta varsinaisesti muutos lähti siitä että aloin jälleen pukeutumaan oman tyylini mukaisesti.

Tämän takia minulle jatkuva liikaa rento kotoilupukeutuminen ei sovi, hukkaan itseni liikaan mukavuuteen. Tietenkin pukeudun edelleen kotona mukavammin eikä rennossa tyylissä ole mitään pahaa jos se on osa sinua itseäsi. Mutta jos se ei ole suunta jota haluat tyylillesi niin silloin kannattaa pitää mielessä myös oma tyylisi ja suunta johon haluat sen kehittää.

Miten sinun tyylisi on kehittynyt vuosien varrella ja tunnetko olosi hyväksi siinä?


2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta blogi postauksesta. Itselläni on myös vähän liian rento tyyli aiheuttanut sen, etten ole huomannut lisäkilojen tulleen. Pidin pitkään itseäni samankokoisena kuin aina ennenkin, kunnes ostin vaa´an ja järkytyin! Siitä sitten on alkanut urheilu ja liikunan ilon uudelleen löytäminen. Nykyään välillä mietin, että onkohan nää sporttivaatteet aina niin siistejä, mutta viihdyn niissä eniten. Olisiko sulla neuvoja mulle miten näitä sporttihousuja ja paitoja voisi yhdistellä vähän nätemmin?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Minna kommentistasi. Meillä on käynyt kaikesta päätellen samoin rennon tyylin kanssa. :) Todella hyvä kysymys, helpoimmin asuista saa "siistimpiä" yhdistämällä ne esim. johonkin klassisempaan vaatteeseen Esim mustat urheiluhousut vaikka samanväriseen bleiseriin. Siihen sitten joko mukavat kengät ja skarpimpi paita. Tai sitten siistimmät kengät ja vaikka t-paita. Kannattaa käyttää näitä samassa suhteessa, yksi sporttinen ja yksi klassinen. Eli siinä kannattaa olla jokin punainen lanka yhdistämässä näitä kahta tyyliä esim. väri niin asuyhdistelmä näyttää rennon mietityltä. Asusteet on myös yksi hyvä keino saada sporttisempaan tyyliin uutta ilmettä. Minähän innostun näköään kirjoittamaan aiheesta vaikka kuinka paljon, taidanpa kirjoittaa loput ajatukset blogitekstissä. :)
    Sporttisuus on muuten yksi tämän vuoden ykköstrendeistä niin kannattaa pitää tyylistä kiinni.

    VastaaPoista

Ensi kevään muotivärejä

 Miltä näyttää ensi kevään ja kesän värimuoti? Viime vuonna kevään värimuoti yllätti koska siinä oli mukana paljon perinteisiä syksyn värejä...