Kirjoitin elämäni ensimmäisen vieraskynäkirjoituksen , voit lukea sen täältä. Aiheena pyydettiin businesspukeutumisen koodien selvitystä yrittäjille ja mainitsin siinä heti alkuun, että tärkeintä on tuntea oma kohdeyleisönsä.
Ajattelin avata aihetta enemmän täällä omassa blogissa, miksi se on tärkeää ja miten siitä on hyötyä ihan työntekijän kannalta työhaastatteluissa ja muutenkin työpaikkapukeutumisessa.
Huomioi minkä alan töitä haet
Sinun kannattaa huomioida työhaastatteluun pukeutuessasi minkä alan töitä olet hakemassa. Esim. jos haet johtavaan asemaan paikalliseen kiinteistövälitysfirmaan, joka välittää luksusasuntoja, niin silloin kannattaa panostaa pukeutumiseen. Sinä haluat näyttää vakuuttavalta ja siltä, että miljoonan euron omakotitalot on sinulle tuttuja. Eli farkut ja t-paita look ei välttämättä toimi tässä tilanteessa (tai sitten olet oikeasti niin hyvä myyjä, että saat rekrytoijat vakuutettua ammattitaidostasi).
Toinen vaihtoehto on myös ylipukeutuminen haettavaan töihin. Tästä voin kertoa esimerkkinä ystävästäni joka haki tehtaalle kokoonpanotöihin. Ennen työpaikkahaastatteluun menoa hän oli koulutuksessa, jossa hän pukeutui oikein siististi trenssitakkiin ja smart casual tyyliin, meikillä ja kynnet huollettuina. Saat varmaan kuvan, ja ihme kyllä hän ei saanut töitä tältä alalta. Haastattelijoiden naamasta kuulemma näki suoraan ja kysymyksistä, että hän ei vakuuttanut sen alan ammattilaisena perustuen suoraan hänen tyyliinsä.
Pukeutumisen ei kuuluisi kertoa ammattitaidostani
Tämä lause on asia, jonka ehkä kuuluisi olla totta, mutta tosiasiassa meistä jokainen tekee alitajuisesti näitä päätelmiä.
Kun tapaamme uuden ihmisen, niin muodostamme muutamassa sekunnissa alitajuisesti oman kuvamme toisen varallisuustasosta, koulutuksesta, työstä jne. perustuen hänen pukeutumiseensa.
Törmäsin facebookissa mainokseen, jossa puhuttiin miten kannattaa pukeutua työpaikkahaastatteluun ja ensimmäinen kommentti oli naiselta, joka ilmoitti kauniisti kirosanojen siivittämänä, että hän ainakin pukeutuu niinkuin normaalisti verkkareihin ja t-paitaan ja jos ei kelpaa niin ei sitten.
Ymmärrän kyllä asenteen, että ei halua leikkiä muuta kuin on. Mutta jos koko tuon kirjoituksen mihin hän kommentoi perusajatus oli, että siisti arkipukeutuminen on ihan riittävä työhaastatteluun, niin vähän outo reaktio?
Ei ole tarkoitus, että vakuutat työhaastatteluissa itsesi työpaikkaan mistä sinulla ei oikeasti ole mitään kokemusta tai edes hajua mitä työnkuva pitää sisällään. Vaan jättää hyvä ja ammattitaitoinen kuva täsmälleen sille alalle mille olet hakemassa ja sen että myös sinun oma persoonasi saa näkyä.
Riittääkö siisti arkipukeutuminen?
Siisti arkipukeutuminen riittää hyvin pitkälle, eli käsittäen vaikka farkut ja jonkun siistin paidan. Riippuen tietysti minkä alan ja tason paikkaa haet, mutta yleisesti ottaen smart casual tyyli on ihan riittävä useimpiin haastatteluihin.
Tärkeintä on siisti olemus, puhtaat ja ehjät vaatteet jne. Voit aina muokata pukeutumista siihen suuntaan mitä haluat sillä viestittää.
Esim. kauhean virallinen beige jakkupukulook tuskin antaisi hyvää kuvaa jos haet lastenhoitajaksi tai muuhun helposti lähestyttävään alaan, tai vaikka hakiessasi alalle jossa tarvitaan paljon luovuutta. Silloin liian virallinen pukeutuminen saattaa jopa antaa sinusta liian jäykän ja kaavoihin kangistuneen kuvan ja pikkuisen enemmän persoonallinen pukeutuminen toimisi enemmän sinun eduksesi, sekä jäisit paremmin haastattelijoiden mieleen.
Miten sinä pukeudut haastatteluihin?
Nyt on muuten takkiopas eri vartalotyypeille saatavilla ilmaiseksi kun liittyy kuukausikirjeen tilaajaksi. Täältä löydät lisätietoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti