tiistai 23. elokuuta 2022

Mitä yleensä unohtuu vaatekaapin sesonkisiivouksen yhteydessä?

 Nyt alkaa taas olla aika ottaa syksyisempiä vaatteita esiin. Päivät on vielä olleet helteisiä (onneksi?) mutta aamulla alkaa jo tulla syksyisempää fiilistä.

Kun alkaa olla aika tehdä vaatekaapissa sesonkisiivousta niin samalla on hyvä tarkistaa muutama juttu jotka suurin osa meistä unohtaa. Ja kun ne tekee tässä samalla niin vaatevarastosi kiittää ja huomaat itsekin miten paljon helpompaa pukeutuminen on kiireisinä arkiaamuina.





Tarkasta vaatteiden kunto ennen kuin siirrät säilytykseen

Tämä on vähän itsestäänselvää mutta aina kannattaa kiinnittää huomiota vaatteiden kuntoon ennen niiden laittamista syrjään. Eli reiät, tahrat, nypyt, katkenneet langanpätkät yms.

Näin niiden käyttöön otto on helpompaa kun otat ne taas esiin, eikä tule ikäviä yllätyksiä kun huomaat vasta töissä pinttyneen tahran.

Ja vaatteet joita et enää saa puhtaaksi ja käyttökelpoiseksi kannattaa kierrättää, vie vaikka vaateliikkeiden vaatekeräykseen (KappAhl, H&M..) joissa niiden ei tarvitse olla enää käyttökelpoisia. Uff ja muut vaatekeräykset haluavat vain puhtaita ja käyttökelpoisia vaatteita.



Oikeat koot kunniaan

Tämä on yksi iso asia tyylisi kannalta. Onko vaatekaappisi oikeassa koossasi?
Jos olet tiputtanut painoa tai ehkä saanut muutaman kilon lisää niin seuraako vaatteesi perässä. Miten ne istuvat ylläsi?

Vaatteiden kuuluu olla sinulle oikeaa kokoa, eikä kokolappu kerro sinusta ihmisenä yhtään mitään. Vaatteiden ei kuulu  kiristää ja olla epämukavia, eikä sinun myöskään kuulu hukkua niihin.

Huomasin tämän itsekin kun tänä vuonna painoni on mennyt vähän alaspäin niin sillä on yllättävä merkitys siihen miltä vanhat vaatteesi näyttävät ylläsi. Eli tarkista samalla kun teet sesonkisiivousta että vaatteiden koko elää sinun yhdessä sinun kanssa .

Tavoitevaatteet ovat ihan ok juttu, mutta jos ne valtaavat ison osan vaatekaapistasi ja tunnet masennusta kun ne eivät (vielä) sovikaan yllesi. Siinä tapauksessa siirrä ne jonnekin muualle kuin päivittäin käyttämääsi vaatevarastoon ja ota käyttöön kun alat huomata että nykyiset vaatteet eivät enää istukaan samalla tavalla ylläsi kuin ennen.





Tuntuuko vaatteiden tyyli enää sinulta?

Tämä on myös asia mitä harvemmin ajattelee vaatteiden siivouksen yhteydessä. Joskus sitä löytää kaapin perukoilta vaatteita jotka edustavat aiempaa tyyliä tai entisiä lempivaatteita joita huomaakin nykyään välttelevänsä asuja valitessa.

Jos niiden tyyli ei enää tunnu oikealta, esim. olet vanhempainvapaalla ja tyylisi on nykyään rennompi niin eikö silloin kannattaisi huomioida tämä myös omassa vaatevarastossasi. En tarkoita että heitä vanhat vaatteet pois vaan sitä että huomioi se säilytysratkaisuissa.

Jos jatkat pitämällä suurimman osan kaappitilastasi täyttyen työvaatteilla ja käytät kotona vain muutamaa vaatetta jotka mahtuvat sinne, niin eikö olisi kannattavampaa panostaa nykyiseen tyyliisi?

Ja välitä sitä joutuu yllättäviin elämänmuutoksiin ja huomaakin että oma tyyli on vain muuttunut. Nykyiset vaatteet ei enää tunnukaan omilta vaan haluaa muutosta elämään.

Vaatteiden ja oman tyylisi kuuluu tuntua hyvältä ja juuri oikealta sinulle.


Mitkä vaatteet ovat jääneet käyttämättä ja miksi?

Samalla kun muutenkin  käy läpi vaatvarastoaan sitä saattaa yllättäen törmätä löytöihin. Paitaan jonka ostit kolme sesonkia sitten ja joka on jäänyt kaapin perukoille odottamaan sitä oikeaa vaatekappaletta sielunkumppanikseen.

Nämä kannattaa myös ottaa tarkasteluun sillä näin ne vievät turhaa tilaa kun ne eivät ikinä tule valituksi päivän asuksi. Eli mitä ne kaipaavat, onko se joku tietty väri, tyyli tms..?

Kokeile rohkeasti eri yhdistelmissä jos saat vaatteen toimimaan ja tuntumaan hyvältä. 
Jollet saa, niin mieti ratkaisua. Eli toimisiko se vaikka yhdistettynä leveälahkeisempiin housuihin, tarkoituksena siis miettiä jotain mikä saisi tuon vaatteen toimimaan. Jos sinulle ei tule ideaa mieleen niin ota se vaikka mukaasi mennessäsi vaateostoksille. 

Ja neuvoa voi aina kysyä, minäkin vastailen mielelläni vaikka sähköpostitse: stylisti.annika@gmail.com


Siinä muutama asia mitä kannattaa myös tehdä samalla kun siirtää kesävaatteita syrjään ja ottaa syksyä enemmän esille.

Muistathan muuten että oikeilla väreillä on myös iso merkitys tyylille ja vaatekaapin toimivuudelle.
Saat värianalyyseihin vielä elokuun loppuun asti meikkioppaan kaupan päälle.

Sekä jos sinulla on mietintää erilaisten kuvioiden käytöstä vaatteissa esim. miksi et vaikka kirkkaana keväänä pystykään käyttämään tiettyjä kukkakuvioita vaikka niitä keväille suositellaankin. Niin vielä on mahdollista ennakkovarata kuosiopas värityypillesi etuhintaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paikkakunta ja pukeutuminen?

 Tämä asia on tullut nyt toistuvasti omassa tuttavapiirissä esiin eli onko sillä vaikutusta pukeutumiseesi missä asut? Pohdintaa stylistin n...