Tämä postaus on periaatteessa jatkoa viimeviikon juttuun häpeästä pukeutumisessa. (Löydät jutun tästä)
Syyllisyys on toinen asia mikä näkyy yllättävän usein tyylissä ja muutenkin elämässä. Tähänkin juttuun inspiraation toi Johanna Huhtamäen kirja "Pakkopositiivisuudesta tasapainoon" ja huomasin kirjaa lukiessani että syyllisyys on itsellä tunne joka ohjaa yllättävän montaa asiaa.
Tässä postauksessa kerron miten syyllisyys näkyy vaatteissa ja miten pääset eroon siitä vaatevalinnoissasi.
Miten syyllisyys voi vaikuttaa vaatekaappiin?
Syyllisyys on luultavasti näkynyt jo lapsesta asti vaatteissasi. Nimittäin ennen ainakin sitä käytettiin varsin usein kasvatuksessa, kyllä sinun pitää pukea sukkahousut kevätjuhliin kun kaikki muutkin pukee, sanoinhan että saat flunssan kun et pitänyt takkia päällä jne.
Ja se kohteliaisuussääntö että lahjoja täytyy pitää kun mennään kylään vaikka kyseessä olisi todella karvaisen kutiava villapaita jonka mummosi kutoi. Ethän halua hänelle huonoa mieltä?
Yllättävän monella asialla on vaikutusta vielä vuosia myöhemmin. Jos vaikka nuorempana koit syyllisyyttä "tuhlatessasi" perheen rahoja uusiin lenkkareihin niin aikuisena se saattaa vaikuttaa siihen että et halua kuluttaa rahaa uusiin vaatteisiin ennenkuin on ihan pakko.
Miten se silloin vaikutti?
Syyllisyys saa joko käyttäytymään halutulla tavalla tai sitten se saa aikaan päinvastaisen eli kapinavaiheen.
Kapinavaihe antaa sinulle mahdollisuuden protestoida niitä sääntöjä vastaan mitkä eivät alun alkaenkaan sinulle sopineet. Eli leikata hiukset lyhyeksi, värjätä ne kirkkaan siniseksi, ottaa ihan erilainen tyyli käyttöön mikä oli kotona sovinnaista yms. Kaikkea sitä mikä saa sinut erottautumaan ja et enää jaksa syyllistämistä vaan kapinoit sitä vastaan.
Toinen vaihtoehto on sopeutua, nämä ovat säännöt ja niitä noudatetaan. Äiti sanoi että kouluun pitää laittaa hiukset kiinni ja noudatat huomaamatta sitä vielä työelämässäkin sillä siitä on tullut sinulle tapa.
Miksi syyllisyys on huono asia vaatevalintoihin?
Jos jokaista valintaasi ohjaa joku negatiivinen tunne et harvemmin tunne oloasi hyväksi, oli kyse sitten vaatteista tai elämänvalinnoista.
Sinun kuuluu miettiä mitä itse haluat. Ei sitä suuttuuko joku siitä vaan mitä sinä itse rakastat sillä hyvä olo näkyy aina ulospäin.
Muuten heräät jonain päivänä karuun faktaan että elit muiden sinulle asettamaa roolia elämässä etkä itsesi näköistä elämää. Vaatekaapissa se saattaa näkyä vaikka siinä että kaappisi on täynnä vaaleansinistä ja harmaata sillä kaikki sanoivat että se sopii sinulle ja ostivat sitä vielä lahjaksi. Kun sisimmässäsi sinä rakastit tulipunaista ja tummanvihreää jotka näkyivät kaapissasi muutamana pienenä asusteena kuten sukkina.
Pukeudu siihen mitä ITSE rakastat! |
Mikä neuvoksi?
Mieti mitä itse rakastat vaatteissa. Jos olet tottunut miellyttämään muita niin ala tutustua uudelleen itseesi. Kokeile uutta ja saatat yllättyä iloisesti.
Elämä on liian lyhyt antaaksemme syyllisyyden ohjata elämämme jokaista hetkeä. Sinun kuuluu elää oman itsesi näköistä elämää, mitä se ikinä sitten kohdallasi tarkoittaakaan.
Syyllisyys on itsellä ollut vahva vaikuttaja ihan arkipäiväisissäkin asioissa mutta se että tunteen huomaa kun tekee päätöksiä oli kyse sitten uuden topin värin valinnasta tai mitä tänään teet ruuaksi, antaa sinulle mahdollisuuden päättää toisin. Joskus se yksikin erilainen valinta muuttaa asian kun teet sen ihan siltä pohjalta mitä oikeasti itse haluat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti