tiistai 11. heinäkuuta 2023

Pukeutuminen ja häpeä

 Lainasin ystävältäni Johanna Huhtamäen kirjan "Pakkopositiivisuudesta tasapainoon" ja törmäsin siellä esimerkkiin jossa häpeästä tunteena käytettiin juuri pukeutumista.

Häpeä on todellakin mukana pukeutumisessa ja oman itsensä hyväksymisessä. Milloin se tuntuu epävarmuudelta kokeillessaan uutta vähän syvemmin uurrettua puseroa tai vaikka kokeillessaan uutta tyyliä.

Se lamaannuttaa ja saa meidät epäilemään itseämme. Oliko tämä sittenkään oikea valinta tälle päivälle?

Häpeä saa meidät valitsemaan tutun ja turvallisen uuden ja erilaisen sijaan sillä emme halua erottautua.

Tässä postauksessa annan omat neuvoni miten pääset häpeästä omassa vaatevarastossasi ja jos aihe kiinnostaa laajemmin niin suosittelen tuota edellämainittua kirjaa tutustuaksesi omiin tunteisiisi.



Mistä häpeä sitten johtuu?

Häpeä yleensä johtuu aiemmista kokemuksista. Jos mietit pikkulapsia niin he saattavat halua pukeutua prinsessaksi ihan muuten vaan kauppaan  mennessä, siellä he sitten iloisesti tanssahtelevat mekoissaan vailla huolen häivää mitä muut ajattelevat.
Jossain vaiheessa tilanne muuttuu. Kritiikki tulee osaksi elämää kun joku alkaa nauramaan tai laukoo ilkeän kommentin asusta. Onko se sittenkään sopivaa pukeutua niin kuin itse haluaa vai sulautua massaan?

Epävarmuuden tullessa mukaan asun valintaan tilanne vaikeutuu jos se alkaa olla osa päivittäistä tappelua vaatekaapin kanssa. Mikään ei tunnu hyvältä tai näytä hyvältä, ei minulla ole sopivaa asua kyseiseen tilaisuuteen.

Ja varsin usein häpeän tunne kasvaa kun tuntee epävarmuutta omasta vartalostaan tai muusta asiasta ulkonäössään.



Miten selviää häpeän tunteesta?

Häpeä vähenee kun luottamus itseensä kohenee. Mutta miten ihmeessä se liittyy sitten vaatteisiin?
Vaatteissa luottamus kasvaa kun tunnet olosi hyväksi ja vaatteet ovat sinulle entuudestaan tuttuja.

Eli ottaessasi uutta tyyliä käyttöön niin muista totuttautua niihin ennen tärkeitä tapahtumia.
Pidä uutta mekkoa päällä vaikka kotona, pukeudu siihen ensin tavatessasi vaikka lähimpiä kavereitasi tai perhettä (eli ihmisiä joiden kanssa tunnet olosi kotoisaksi riippumatta mitä sinulla on päälläsi).

Luota myös omaan intuitioosi vaatteita valitessasi, jos vaate kutiaa ja tuntuu epämukavalta niin jätä se suosiolla kotiin. Se kutina ei siitä parane ja olosi tulee olemaan todella tukala.


Kannattaa muistaa:

  • Luota siihen tunteeseen mikä sinulla tulee vaatetta sovittaessa. Mutta jos jokaista vaatetta sovittaessa tulee aina tukala olo niin kannattaa keskittyä korostamaan jotain kaunista asiaa itsessäsi.
  • Suurin osa meistä ei kiinnitä niin paljon huomiota kuin sinä itse uudentyyliseen vaatteeseesi, vaikka katseet olisivatkin positiivisia niin sitä helposti itse suurentelee asiaa mielessään.
  • Tärkeintä on mitä sinä itse pidät kyseisestä vaatteesta. Jos jonkun mielestä kaula-aukko on liian avara niin mitä siitä? Ellei kyseessä tietty ole napaan asti ulottuva kaula-aukko ja olet töissä sanotaan vaikka hautaustoimistossa niin en usko kenenkään maailman kaatuvan tästä.
  • Häpeän voittaminen on pitkä taistelu. Jonain päivänä olo voi tuntua hyvältä vaatteissasi ja toisena hetkenä tulee takapakkia, se on elämää. Rohkeutta ylittää omat rajansa on kuin lihas, sen kanssa kuuluu harjoitella säännöllisesti jotta se kehittyy.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Värit jotka vanhentaa?

 Törmäsin netin selailussa artikkeliin väreistä jotka vanhentaa. Artikkelissa mainittiin stylistien paljastaneen 5 väriä jotka muka vanhenta...