tiistai 15. elokuuta 2023

Värit jotka sopivat kaikille?

 Aina kun luen lehtien otsikoista tai muualta tämän toteamuksen: Syksyn kuumin trendiväri joka sopii kaikille, se saa minut epäilemään. Syynä on se että jokaisesta väristä kyllä löytyy sävyjä joista periaatteessa jokainen voi löytää omansa mutta että yksi sävy olisi kaikille se täydellisin?

Tuo lehtiotsikko muuten toimi inspiraationa tähän postaukseen ja värinä oli ruskea. Ruskea ei itseasiassa olekaan sellainen väri josta jokaisen olisi helppo löytää omansa sillä kylmempää ruskeaa on perinteisesti ollut hieman hankalampi löytää kaupoista.

Mutta löytyykö oikeasti värejä jotka sopivat kaikille? Siihen vastaus tässä postauksessa.


Universaalit värit?

Kaikille sopivia värejä kutsutaan ns. universaaleiksi. Ne eivät ole suoraan kylmiä tai lämpimiä eli ne ovat neutraaleja. Niiden syvyys on keskiluokkaa eli sopivat kevyempiin ja syvempiin värityksiin. Ja ne eivät ole suoraan kirkkaita tai murrettuja. 
  • Pehmeän valkoinen (eli ei superkirkas maalarinvalkoinen)
  • Laivastonsininen (hyvä vaihtoehto mustalle)
  • Punainen (tästä olen itse erimieltä, parempi valita suoraan itselle sopiva punaisen sävy)
  • Suklaanruskea (toimii myös hyvin mustan sijasta)
  • Vaalean pastellinen liila 
  • Turkoosi ja Petrooli 
  • Perinteinen päärynänvihreä
  • Kobaltin sininen
Vesimelonin punainen ja lämmin pinkki 
ovat myös universaaleja sävyjä

No toimiiko ne oikeasti?

Periaatteessa kyllä mutta niissäkin on sävyeroja jotka kannattaa pitää mielessä oikeaa sävyä etsiessä.

Ja osa jutuista joita mainostetaan universaaleina ovat ehkä jotain sinnepäin. Esimerkkinä upean Priyanka Chopran Max Factorin kanssa tehty yhteistyö jossa hänellä on niin huono huulipunaväri itselleen. Eli vaalea, kylmän pinkin liila huulipuna. Miksi ihmeessä kun se on kaikista epäsopivin?
Yllämainituista universaaleista jopa punainen näyttää heti paremmalta.

Jokaisella meistä on oma uniikki värityksemme ja tarvitsemme erilaisia sävyjä korostaaksemme omaa kauneuttamme.

Vaikka joku muu jolla päällisin puolin vaikuttaa olevan itsemme kanssa samanvärityksellinen, vaikka sinisilmäinen brunetti. Toinen ostaa vaaleanharmaan puseron joka näyttää upealta ja toisella se sitten näyttääkin ihan päinvastaiselta vaikka pusero ostetaan samasta myymälästä. 
Syy siihen on erilainen värityyppi vaikka nopealta vilkaisulta he vaikuttavat samalta väritykseltä.

Joten luota omaan silmääsi, jos väri tuntuu sinusta hyvältä ja saat siitä usein kehuja, niin mitä luultavimmin se on sinulle täydellinen sävy.

Vaalean harmaa on myös yksi universaaleista sävyistä

Joten kokeile rohkeasti värejä ja katso millainen vaikutus niillä on kasvoihisi. Saako joku väri näyttämään sinut levänneeltä ja toinen siltä kun univelkaa olisi kertynyt viikon edestä.

Universaalit värit on käteviä ottaessasi uusia värejä kokeiluun mutta siitäkin huolimatta suosittelen katsomaan niidenkin kanssa sopiiko kyseinen väri sinulle oikeasti.



Jos sinulle ei ole omat värisi vielä tuttuja niin minulla on vielä elokuun loppuun ale etävärianalyyseistä.
Lisätietoja tästä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Värit jotka vanhentaa?

 Törmäsin netin selailussa artikkeliin väreistä jotka vanhentaa. Artikkelissa mainittiin stylistien paljastaneen 5 väriä jotka muka vanhenta...