tiistai 1. elokuuta 2023

Ruma muoti on kannanotto?

 Tiedätkö ne vanhat pukeutumissäännöt kuten ei yhdistetä sandaaleita ja sukkia, älä yhdistä useampaa kuviota, uggit ja crocsit eivät sovi muuhun kuin kotona pidettäväksi yms. 

Nyt muodissa on jo useamman vuoden olleet "rumemmat" jutut, eli vaatteet ja asusteet joilla on tarkoitus herättää huomiota. Niitä harvempi ihminen pitää visuaalisesti kauniina, kuten vaikka tennarit ja juhlahame mutta niistä on tullut nykyisiä normeja. Halutaan tarkoituksella ravistella vanhoja pukeutumissääntöjä ja katsoa miten pitkälle rajoja voidaan rikkoa.

Onko tämä siis hyvä asia vai haittaako se periaatteessa?

Eli keskustelua muodin rumemmasta puolesta (ja kauneus on edelleen katsojan silmässä).



Vain valtavirta on hyväksyttävää?

Vaatteet kertovat sanattomasti paljon meistä, tulotasostamme, koulutuksestamme yms. jutuista mitä ei tule edes ajatelleeksi. Eli miksi halutaan erottua joukosta valitsemalla tarkoituksella jotain täysin epäsopivaa?

Muoti voi olla myös kannanotto, se kertoo siitä ettei halua asettua siihen mitä yhteisössä pidetään normina. Miksi ei silloin voi myös sanattomasti ottaa kantaa vallitseviin pukeutumissääntöihin?

Ensin uusi tyyli kerää katseita ja riippuen miten erilaisesta on kysymys se kerää myös paheksuntaa. Ei ole soveliasta toimia noin.
Sitten alkaa hiljainen hyväksyntä, ehkä se onkin ihan normaalia erottua joukosta. Sen jälkeen tulee halu kokeilla myös itse tätä uutta tyyliä ja "erottua" joukosta. Tässä vaiheessa se yleensä alkaa olla jo niin yleinen näky katukuvassa kun jokainen ottaa kyseisen tyylin käyttöön että sillä ei ole enää samaa erottavuutta kuin alussa.

Vyölaukut on yksi esimerkki
miten ihmiset sopeutuvat "rumaan muotiin"

Eikö kaikki muoti periaatteessa ole "rumaa muotia"?

Muotiviikon näytöksissä pyritään erottautumaan Haute Couture tyylisillä luomuksilla eli sinun pitää saada huomiota. Kuluttajille myyntiin tullessaan kyseisen brändin tuotteet ovat kyllä jo tehty paljon käytännöllisemmiksi ja käyttömukaviksi.

Samoin se millä lailla teet tuotteesi erottautumaan muista ei aina ole ollenkaan rumaa muotia vaan tarkoituksena on olla visuaalisesti näyttävää, kaunista ja henkeäsalpaavaa. eikä missään tapauksessa sellaista joka herättää huonolla tavalla huomiota.


Ilmaise itseäsi myös vaatteilla

Uskon itse siihen että jokaisella meistä on oikeus omaan tyyliinsä. Oli se sitten nahkahousut ja havaijilaispaita tai vaikka microshortsit ja villapaita. Mikä sinusta itsestäsi onkin kaunista. Sillä hyvä olo vaatteissa näkyy aina ulospäin.

Aina ne jutut eivät kyllä korosta parhaita puolia itsessäsi mutta jos olet itse tyytyväinen ja onnellinen niin se on tärkein juttu.

Onko se sitten aina" sopivaa"? No jos et oikeasti loukkaa ketään (tarkoitan että yläosattomissa kadulla kävely ja muut oikeasti loukkaavat jutut ) niin miksi et voisi ilmentää omaa tyyliäsi.
Mutta tietyt tilaisuudet on hyvä muistaa että oikeasti kunnioitat tilaisuutta ja muita kanssaihmisiä, eli jos sinut kutsutaan linnanjuhliin niin voi olla viisampaa kieltäytyä kutsusta kuin saapua paikalle pukeutuen verkkareihin ja mikkihiiri teeppariin vain sillä verukkeella että ilmennät tyyliäsi. Tai vaikka hautajaisiin valita asuistasi mahdollisimman hillityn väriset jos käytät muuten pelkkää neonväriä.


Välistä on voimaannuttavaa valita jotain mikä ei ehkä olekaan sitä "kaunista" ja erottua massasta. 




2 kommenttia:

  1. Itse olen mies, mutta erinäisten sattumien kautta on tullut käytettyä sukkahousuja lähinnä pitkien kalsareiden sijasta. Muutaman kerran on tullut kokeiltua sukkahousuja myös shortsien kanssa ihan yleisilläkin paikoilla. Ihonvärisiä sukkahousuja ei huomaa juuri kukaan. Selvästi erottuvat sukkahousut aiheuttaa vastaantulijoissa vain vähän pidemmän katseen jalkoihin. Muutaman hymyn olen saanut aikaan. Tuollainenkaan selvästi normista poikkeava pukeutuminen miehellä ei aiheuta juuri reaktioita. Ja toisaalta, miksi aiheuttaisikaan. Lähes kaikki lapset sukupuolesta riippumatta käyttää pienenä sukkahousuja. Urheilijat käyttää hyvin sukkahousumaisia trikoita. Miksi ne sukkahousut sitten aikuisella miehellä olisi sopimatonta?

    VastaaPoista
  2. Tuo on muuten ihan totta että urheilijoilla on todella sukkahousumaisia trikoota ja tärkeintä on että itse viihtyy. Ja ihonvärisissä sukkahousuissa on muuten välistä kivoja sävyjä jos haluaa vähän päivettyneemmän vaikutelman. :)

    VastaaPoista

Värit jotka vanhentaa?

 Törmäsin netin selailussa artikkeliin väreistä jotka vanhentaa. Artikkelissa mainittiin stylistien paljastaneen 5 väriä jotka muka vanhenta...