maanantai 29. maaliskuuta 2021

Vaatekaapin sesonkisiivous

 Nyt alkaakin olla vähän keväisemmät ilmat niin pikkuhiljaa kannattaa alkaa siirtämään talvivaatteita varastoon ja ottaa kevyempiä vaatteita ja kenkiä tilalle.

Tässä kirjoituksessa tulee nopeat ja helpot vinkit mitä kannattaa huomioida vaatekaapin siivoamisessa uuteen sesonkiin.



Aloita kevyesti

Tarkoitan tällä että kannattaa ensin katsoa vähän aikaa että sinulla on nopeasti saatavilla myös menneen vuodenajan vaatteet, eli nyt ei ehkä ihan vielä kannata pistää ihan kaikkia talvivaatteita sivuun sillä säät ovat vielä vaihtelevia. Ja toisaalta kannattaa ehkä pitää myös muutama toisen sesongin vaatekin kokoajan vaatekaapissa sillä niitäkin voi yhdistellä lämpimämmin ja kylmemmin. Kesämekko menee talvellakin kun pukee päälle villatakkia ja alle paksummat sukkahousut tai legginsit. Samoin villapaita voi tulla käyttöön oikein kylminä kesäpäivinä tai vaikka saaristomatkailussa.



Sijoita tarpeen mukaan


Vaatekaapissa kannattaa olla vaatteet sijoitettuna tarpeen mukaan ja jaoteltuna eri osastoihin. Eli pitkähihaiset yhteen paikkaan ja topit toiseen ja t-paidat kolmanteen... Silloin löydät tarvitsemasi vaatteen nopeasti ja sinun on helppo ottaa kaapista päivittäin tarvitsemasi asut.
Kun sesonki vaihtuu lämpimämpään tai kylmempään niin silloin tarpeetkin muuttuvat. Ne vaatteet kannattaa siirtää etualalle mitä tarvitset juuri nyt ja lähitulevaisuudessa.
Jos sinulla on vain pieni tila käytettäväksi vaatesäilytykseen niin silloin kannattaa harkita myös sesongin ulkopuolisten vaatteiden siirtämistä jonnekin muualle säilytykseen. Silloin kannattaa käyttää pakata vaatteet huolellisesti suljettuun pahvilaatikkoon tai mieluummin vaikka muoviseen säilytysastiaan tms. Silica pussit (ne pienet pussit mitä on laukkujen yms sisällä) on myös kätevä sujauttaa mukaan pienen kosteuden varalta. 
Vaatteet jotka muuten siirrät säilytykseen kannattaa aina olla valmiiksi pestyjä ja huollettuja jotta voit ottaa ne heti (tai pienen tuuletuksen jälkeen) käyttöön. 



Karsi samalla

Vaatekaapin sesonkisiivouksen yhteydessä kannattaa myös käydä koko vaatevarasto samalla kertaa läpi rikkinäisten, väärien kokojen ja myös sellaisten vaatteiden osalta mitkä eivät saa sinua tuntemaan itseäsi kauniiksi. Samalla kun siirrät sesonkivaatteita on helppo karsia pois ei niin toimivat vaatteet ja saada vaatevarastosta sellainen joka toimii juuri sinun arjessasi.
Jotkut neuvovat että kannattaisi myös heittää pois vaatteet joita et ole pitänyt vuoteen päälläsi suoraan pois mutta itse en ole ihan noin jyrkällä kannalla tässä. Voi olla että sinulla on esimerkiksi paita jonka ostit viime vuonna kesäalesta mutta et ole pitänyt sitä kertaakaan päälläsi. Vaate saattaa olla sinulle aivan oikea mutta siltä puuttuu se täydellinen pari. Täydellisen parin löytyminen toisi sinulle ehkä jopa uuden lempipuseron mutta sinulta puuttuu vaikka juuri oikean värinen alaosa jotta saisit vaatteen toimimaan.



Ostosuunnitelman teko

Viimeinen askel täydelliseen vaatekaapin sesonkisiivoukseen on ostosuunnitelman laadinta. Eli käy läpi mitä vaatevarastosi tarvitsee tulevaan sesonkiin. 
Sanotaan vaikka että sinä haluaisit löytää jollekin vaatteelle mitä et ole ikinä pitänyt vaan se on roikkunut jo vuosia kaapissasi täydellisen parin. Silloin sinun kannattaa miettiä mitä se tarvitsee toimiakseen. Onko se uusi väri, tai toisenlainen leikkaus... Ja sitten pukeutua tähän vaatteeseen ja käydä sovittamassa uusia vaatteita suoraan tähän yhdistelmään.
Tai huomaat että sinulta on kaikki kesämekot jääneet väärän kokoisiksi tai menneet rikki tms.
Ostosuunnitelma kannattaa laatia juuri nyt kun olet tehnyt inventaarion ja tiedät mitä sinulla on ja mitä puuttuu jotta vaatevarastosi toimisi sinun arjessasi.
Ostosuunnitelmaan kannattaa merkitä mitä vaatteita tarvitset, värit ja muut yksityiskohdat, budjetti sekä suunnitella vähän mistä kannattaa lähteä ostamaan. Kun suunnittelet kaiken hyvin alkuun niin silloin sinun on paljon helpompi käydä ostoksilla kun tiedät mitä oikeasti tarvitset.

Minulta muuten löytyy etsykaupasta valmiiina tuollainen ostosuunnitelma mikä on helppo printata ja sitten täyttää siihen vastaukset. Löydät sen täältä .



Siinäpä minun nopeat neuvot sesonkisiivoukseen. Oletko sinä jo alkanut vaihtaa talvivaatteita kevättä kohti?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paikkakunta ja pukeutuminen?

 Tämä asia on tullut nyt toistuvasti omassa tuttavapiirissä esiin eli onko sillä vaikutusta pukeutumiseesi missä asut? Pohdintaa stylistin n...