Onko sinulla tyylin tunnelukko mukanasi käydessäsi vaateostoksilla, tai yrittäessäsi päättää päivän asua? Se pieni sisäinen ääni joka kuiskii, että olet liikaa vanha tuohon, reitesi näyttävät liikaa isoilta tuohon vaatteeseen, tai vaikka tuo on liian kallis sinulle...?
Tämä ei ole paras mahdollinen makutuomari ottaa mukaan pukeutumisneuvojaksi. Sillä harvoin nuo mielipiteet perustuvat oikeasti todellisuuteen, vaan ne ovat joko omia pelkojasi, tai toisten ihmisten syöttämiä mielipiteitä. Ja aina useimmiten negatiivisia äänensävyltään.
Näistä tunnelukoista on kuitenkin mahdollista päästä eroon ja ottaa päätöksen voima takaisin itselle.
Mistä lähtöisin?
Aloitan omankin verkkovalmennukseni
Löydä oma uniikki tyylisi juuri oman tyylin tarinalla, jossa tarkoitus on kertoa miten oma tyyli on muuttunut vuosien varrella. Yleensä tässä tulee sellaisia ahaa-elämyksiä, että huomaa miten tyyli on kehittynyt ja mitkä seikat on siihen vaikuttaneet. On tärkeää tietää mistä tietyt uskomukset ovat syntyneet, jotta niiden purkaminen olisi helpompaa.
Joskus tälläiset uskomukset ovat syntyneet jo lapsuudessa, esim. Hilja täti totesi shortseista, että onpa sinulla kuhmuraiset polvet. Ihan pieni toteamus, mutta sen seurauksena voi olla että jättää shortsit käyttämättä ja piilottelee jalkojaan vielä aikuisena. Sääret saattavatkin olla upeat ja oikeasti paras ominaisuus, mutta Hiljan ääni tekee vieläkin tehtävänsä.
Kun tietää miten tälläiset tyyliesteet ovat syntyneet, niin on helpompi purkaa niitä. Tiedät nykyään paremmin mitä syitä muilla on tuollaisia todeta. Hilja voi olla vaikka hyvin kateellinen kun ei itse uskaltanut koskaan käyttää lyhyempiä hameita polvileikkauksensa takia. Tarkoitus on tietää mistä uskomus on syntynyt ja sitten siirtyä eteenpäin, totuttelemalla pikkuhiljaa rikkomaan omia rajoja.
Joukosta erottuminen
Ihminen on laumaeläin, joten joukosta erottuminen luo omat haasteensa ja pelkonsa. On paljon helpompi kuulua massaan, kuin erottua ja saada huomiota osakseen.
Tämän tyyliesteen tunnistat esim. siitä, tunnetko olosi epävarmaksi kokeillessasi uutta tyyliä. Päätät vaikka kehittää omaa tyyliäsi enemmän klassiseen suuntaan, koska haluaisit saada johtotason töitä. Sitten alat miettiä mitä muut ajattelevat, yritätkö heidän mielestään liikaa...?
On ihan ok tuntea olonsa epävarmaksi, uusi tyyli tuntuu aina siltä. Tästä tunnelukosta pääsee eroon, joko ottamalla pikkuhiljaa käyttöönsä vaatteita, joista olet epävarma. Voit myös ottaa niitä vaatteita käyttöön vapaa-ajalla sellaisten ihmisten seurassa, joiden kanssa tunnet olosi hyvin varmaksi, tällöin totut itse uuteen tyyliin ja et edes huomaa, jos joku katsoi vähän pidempään.
Voit myös kääntää asian niin, että ihmiset keskustelevat tyylistäsi, koska se on niin upea. Tärkeintä on että teet valintasi sen mukaan mitä sinä itse haluat. Ei sen mukaan, että sinua pelottaa toisten mielipide, sinä olet yksilö ja saat näyttää sen vapaasti.
Ikä on pelkkä numero?
Aika monelta löytyy tämä tyylin tunnelukko. Joko ollaan liian vanhoja johonkin tai sitten liian nuoria johonkin, mutta ikä päättää pukeutumisen tyylin.
Joillekin se ilmenee niin, että pukeutuu liian nuorekkaasti, eli pidetään kiinni nuoruudesta kaikin voimin. Ei siinä ole mitään pahaa, mutta se saattaa vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiin, jos pukeudut edelleen niinkuin teinivuosinasi ja estät itseäsi kokeilemasta miten tyylisi voi kehittyä eteenpäin.
Toinen vaihtoehto on, että pukeudut jo alle parikymppisenä samoihin vaatteisiin kuin isoäitisi.
Nykyään minun mielestäni ei enää kannata laskea, että olen jo nelikymppinen niin en voi käyttää lyhyempiä hameita tai vaikka kimallusta meikissä tai vaatteissa. Sinulla on oikeus pukeutua niin, että itse tunnet olosi hyväksi ja kauniiksi.
Jos sinua jää tämä tyylieste silti vaivaamaan, niin kannattaa miettiä miten saat tyylisi näyttämään siltä miltä haluat. Tutki vaikka samanikäisten julkkisten pukeutumista ja etsi itsellesi tyyli-idoli.
Klassikkovaatteet on myös ajattomat ja sopivat oikeasti kaikenikäisille. Lisää mukaan muutama kivanvärinen asuste tuomaan sinun omaa persoonaasi esille ja tuomaan nuorekkuutta muuten ajattomaan asuyhdistelmään.
Tärkeintä on että sinä teet itse valintasi, miten haluat pukeutua ja mitä haluat tyylilläsi viestittää.
Kehoni estää minua pukeutumasta niinkuin haluaisin
Tämä on myös yksi hyvin yleisistä tyyliesteistä, miltei jokaiselta meiltä löytyy joku epävarmuustekijä omasta vartalosta. Ongelmaksi se muuttuu siinä vaiheessa, kun huomaat ajattelevasi sitä aina ja se estää sinulta jonkun vaatekappaleen jota olet aina itse halunnut käyttää.
Otetaan vaikka esimerkkinä että paksut reidet ovat estäneet sinua käyttämästä hameita. Olet vaikka vuosia sitten sovittanut ja ostanutkin jonkun kynähameen. Ensimmäistä kertaa sitten pukiessasi sen päälle tunnet olosi ihan hyväksi, mutta sitten olet törmännyt johonkin tuttuun, joka on nauranut ettei hame sovi sinulle, vaan tuo isot reitesi esille. (Kauhea tuttu muuten tuossa vaiheessa.)
Tarkoittaako tämä sitten että hameet on sinulta lopullisesti kielletty asia? Ei tietenkään, hame on vain luultavasti sen mallinen ettei se tuo sinun vartalosi parhaita puolia esiin. Toisen mallinen hame saattaa päinvastoin saada jalkasi näyttämään pidemmiltä ja hoikemmilta.
Itse olen löytänyt omiin tämän tyylin tunnelukon esteisiin avun juuri vartalotyyppien mukaisesta pukeutumisesta. Jos sinua kiinnostaa asia niin pääset lukemaan lisää oppaastani
täältä.
Tärkeintä on että löydät ne puolet vartalostasi, jotka ovat sinun mielestäsi kauneimmat ja keskityt niiden korostamiseen. Edes yksi asia riittää aluksi.
Minulla ei ole varaa tuohon
Rahan tunnelukko ja tyyli ovat aika ongelmallinen yhdistelmä. Käytännössä se näkyy joko sillä, että ostaa ylitarpeen tai sitten pihistelee pienimmästäkin.
Yliostajan tunnistaa siitä, että ei voi olla ostamatta jotakin vaatetta vaikka se ei ihan ole sitä mitä etsit. Vähän sinnepäin mutta parempi sekin, kuin olla ilman. Usein tämä yhdistyy siihen että vaatteissa määrä korvaa laadun. On vaikea päästää irti vaatteista mitä ei käytä, kun muuten tyhjä tila pitää täyttää ostamalla uutta. Sitä ostaa saadakseen hyvän olon tunteen ja sen joutuu tekemään uudestaan ja uudestaan... Tällöin kannattaa oikeasti miettiä mistä tämä tunne on lähtöisin. Tunsitko vaikka lapsena ettet saanut haluamaasi vaan jouduit tyytymään veljiesi vanhoihin vaatteisiin? Itselläni ainakin kävi juuri näin. Kannattaa tehdä ostosuunnitelma sen mukaan mitä oikeasti tarvitset, ja panostaa sellaiseen vaatevarastoon mikä toimii sinun käytössäsi. Sitten kun alat huomata, että ostaminen vähenee, niin käydä oma vaatevarastosi läpi ja hankkiutua eroon niistä mitkä eivät oikeasti sovi, tai eivät muuten toimi sinulla. Aloita luopuminen pikkuhiljaa ja keskity siihen että vaatevarastosi on täydellinen juuri sinua varten.
Tämän vastakohta on pihistelijä. Et tunne tarvitsevasi/ansaitsevasi mitään. Ja jos tunnetkin niin sinusta tuntuu, että sinulla ei ole varaa. Siinä vaiheessa kun kysymys on kymmenen euron talvikengistä, ja kävelet kylmissäsi risoissa tennareissa, niin se alkaa olla ongelma. Rahat on oikeastikin monella tiukassa, mutta siinä vaiheessa kun kyse ei ole enää siitä, ettei ole varaa vaan tunnet että sinä et voi käyttää rahaa itseesi niin se alkaa oikeasti vaikuttamaan myös muihin elämänalueisiin.
Voit budjetoida itsellesi rahaa vaatteisiin, hyödyntää alennusmyynnit ja tarjoukset. Ostaa kirpputoreilta tai vaikka opetella ompelemaan. Hyvä tyyli ei oikeasti vaadi tuhansia euroja. Sinä olet kauniiden vaatteiden arvoinen ja ansaitset tuntea olosi upeaksi vaatteissasi.
Tätä tyyliestettä voit heikentää vaikka shoppailuharjoituksilla. Eli mene vaikka johonkin minkä sinä koet "paremmaksi liikkeeksi" ja käy sovittamassa muutama asuyhdistelmä. Nauti liikkeen tunnelmasta ja tunteesta, jonka saat katsoessasi miltä sovittamasi vaatteet näyttävät ylläsi.
Tai sitten mene netissä johonkin isoon vaatekauppaan (suosittelen Zalandoa) ja lisää toivelistalle ihan kaikki mistä pidät (älä välitä hinnasta sillä nyt et ole ostamassa).
Miltä nämä harjoitukset tuntuivat ennen ja jälkeen? Huomasitko, että valitsit jotain tiettyjä värejä, merkkiä tai vaikka tyylejä?
Jos huomasit vaikka, että valitsit kukkakuvioita ja t-paitoja niin näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomio. Voit saada samanlaisia tuotteita myös paljon halvemmalla, kun tiedät mitä etsit. Tärkeintä on totuttautua siihen, että kauniit asiat kuuluvat myös sinulle ja voit oikeasti käyttää rahaa myös itseesi.
Näistä asioista riittäisi paljon enemmänkin kirjoitettavaa ja asiaa. Jos haluat kysyä lisää, antaa palautetta tai vaikka kysyä miten saisit oman tyylin tunnelukon murrettua, niin lähetä vaikka sähköpostia minulle (stylisti.annika@gmail.com) autan mielelläni parhaani mukaan.
Kaunista kesän jatkoa sinulle!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti