tiistai 16. marraskuuta 2021

Pukeutuminen ja tunteet

 Tämän viikon aiheena on miten pukeutuminen ja tunteet ovat liitoksissa, miksi on tärkeää tiedostaa se, sekä miten tehdä siitä voimavara eikä rajoittava tekijä.

Jos muuten odotit jatkoa viime viikon kirjoitukselle kuvioiden yhdistelystä , niin värien yhdistely on tulossa ensi viikolla.



Miten pukeutuminen liittyy tunteisiin?

Pukeutuminen ja tunteet ovat hyvin kytköksissä. Vähän samaan tapaan kuin pystyt esim. palaamaan tiettyihin muistoihin vaikka tutun tuoksun avulla. Samaan tapaan pystyt palautumaan tunnistaessasi tietyn vaatteen, tai vaikka materiaalinkin. Vaikka villa, se saattaa tuoda muistoja lapsuuden kutisevasta villapaidasta, jota oli pakko pitää kun mummo oli sen sinulle käsin tehnyt. Aikuisena et sitten pysty enää käyttämään edes merinovillaa, koska se yhdistyy tuohon mielikuvaan. Villa kutisee.

Tai tietty vaate pystyy "imemään" sen tunteen, jonka koit sen pitäessäsi sitä. Esim. itsellä oli vuosia sitten ollessani isompaa kokoa itsekin pientä pallokuviota oleva kaunis halterneck-mekko. Pidin sitä ihan mielelläni, kunnes ohi kiisi auto täynnä musiikkia ja jätkiä menossa illanviettoon ja kuului huuto :"Kantsis käydä enemmän kuntosalilla!". Pelästyin tottakai ja mieleeni iski häpeä, sekä huono fiilis omasta vartalosta ja käyttämästäni vaatteesta. Vaikka en edes tiennyt oliko tämä huuto tarkoitettu minulle vai jollekin muulle, se osui minun tunteisiin.
Tietysti jokaisella on tälläisiä kokemuksia eikä tuollaisia kommentteja tarvitse ottaa vakavissaan. Mutta sinä päivänä se vaan osui. Ja se liittyi siihen mekkoon, vaikka sillä ei oikeasti ollut mitään tekemistä asian kanssa. En vain enää pitänyt itsestäni se päällä ja se alkoi tuntua epämukavalta, joten luonnollisesti se jäi kaappiin irvailemaan minulle. Joissain vaatteissa saattaa olla tämä ominaisuus myös alitajuisena, et ehkä muistakaan miksi et enää kyseistä vaatetta pidä.

Vaatteiden ei kuulu tuottaa epämukavaa oloa.




Vaikuttaako värit mielialaan?

Väreistä on monia tutkimuksia joiden mukaan niillä on suora yhteys mielialaamme ja tunteisiin. 
Esimerkkinä vaikka, kun koronavirus aloitti viime vuonna levitä maailmanlaajuisesti ja aiheuttaa pelkoa ja rajoituksia, niin ns. dopamiinimuoti yleistyi. Dopamiinimuoti tarkoittaa iloisten ja kirkkaiden värien käyttöä, joka oli luonnollinen vastareaktio, kun tapahtuu synkkää ja kamalaa.
Itse voin sanoa myös sen, että kun menetin kiinnostukseni vaatteisiin ja painoa tuli lyhyessä aikavälissä hyvin paljon lisää, niin se vaikutti myös väreihin joita käytin. Olen aina ollut vaaleanpunaisen ystävä, mutta tuossa synkkyydessäni en edes huomannut vaatevarastoni muuttuneen mustaksi.
En sano, että mustaa ei saisi käyttää ja että se on pelkästään synkkä, vaan että se ei ole minulle itselleni luontainen värivalinta.

Vaatteiden kuuluu tuottaa iloa.



Mitä kannattaa tehdä tunteiden iskiessä?

  • Jos tunnet joka kerta olosi huonoksi tietyn vaatteen kanssa, kannattaa miettiä mistä se johtuu? Onko se eduksi minun vartalotyypilleni vai onko siinä joku muu tunne takana? Näyttääkö se oikeasti hyvälle (kysy vaikka toista mielipidettä)? Jos vastaus on, että se ei näytä hyvältä ja saa tuntumaan oloa hyvältä niin kannattaa harkita jopa siitä luopumista.

  • Älä siivoa vaatevarastoasi ollessasi vihainen tai masentunut. Keskity mieluummin piristämään päivääsi tekemällä jotain mistä nautit ja palaa asiaan kun olo tuntuu paremmalta, sillä muuten tulet tekemään ehkä päätöksiä joita myöhemmin saatat katua.

  • Kehitä itsellesi ns. luottouniformu eli jotain mikä saa sinut tuntemaan olosi hyväksi ja kauniiksi. Kun vaateahdistus iskee niin tiedät mitä valita vaatekaapista saadaksesi itsellesi upean olon takaisin.

  • Iloisena löytyy yleensä vaatostoksilla ihania asioita. Vältä kuitenkin euforia-efektiä, joka iskee vaikka todella hyvässä alennusmyynnissä. Löydät yhden vaatteen millaista olet aina etsinytkin ja hyvään hintaan, sitten toisen ja toisen jne. Huomaamattasi olet ostanut kaksi kassia täyteen uusia vaatteita, osa on normihintaisia tai vähän kalliimpaakin, ja suurin osa sellaista mitä et normaalisti edes ostaisi. Eli sokaistut hinnoille ja kaikelle muulle tuntiessasi olosi niin iloiseksi, että et mieti tarvitsetko edes kyseistä vaatetta ja onko sille oikeasti käyttöä.

  • Vaatteilla pystyy myös saamaan olonsa tuntumaan haluamaltaan. Esimerkkinä vaikka työhaastattelu, voit saada olosi tuntumaan itsevarmalta valitessasi siihen sopivia vaatteita. Tai vaikka naisellinen ja pehmeä olo löytyy valitessasi siihen tunteeseen sopivia vaatteita.

  • Tärkeintä on että Sinä tunnet olosi hyväksi omassa tyylissäsi ja vaatteissasi. Sillä jokainen tunne lähtee aina sisältä ja vain sinä pystyt siihen vaikuttamaan, miltä sinusta tuntuu. Maailman upeimmatkaan vaatteet eivät saa sinua tuntemaan oloasi hyväksi, jollet ensin itse tunne sitä. Tottakai vaatteet piristävät aina oloa ja voivat saada olosi tuntumaan kauniilta, mutta jollet itse voi uskoa olevasi kaunis niin ne ovat vain laastari. Sinun tehtäväsi on muuttaa niistä enemmän ja saada itsesi jälleen uskomaan kauneuteesi.

Kaikki tunteet lähtee sisältä.



Tässä oli tämän viikkoinen blogipostaus, toivottavasti pidit. Ensi viikolla tulee aiheena olemaan värien yhdistely, tällä viikolla minusta vain tuntui olevan tämän aiheen aika.

Jos sinusta muuten tuntuu että kaipaisit enemmän apua oman tyylisi kanssa niin käy tutustumassa palveluihini täältä. Tai lähetä vaikka suoraan viestiä ( stylisti.annika@gmail.com ) ja katsotaan yhdessä miten voin olla avuksi.



2 kommenttia:

  1. Kiva ja asiallinen kirjoitus. Harvoin tulee ajateltua pukeutumista ja tunteiden yhdistymistä. Yleensä joku vaate vaan tuntuu päällä "kivalta" ja joku toinen ei. Ja se vaihtelee päivästä riippuen. Sen tarkemmin en ole asiaa koskaan pohdiskellut, mutta ehkä pitäisi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Outi. Tuo "vaateintuitio" on muuten aika usein oikeassa, kun joku tuntuu oikealta juuri sinä päivänä ja toinen ei. :)

    VastaaPoista

Paikkakunta ja pukeutuminen?

 Tämä asia on tullut nyt toistuvasti omassa tuttavapiirissä esiin eli onko sillä vaikutusta pukeutumiseesi missä asut? Pohdintaa stylistin n...