tiistai 17. tammikuuta 2023

Pukeutuminen luo mielialaa

Miten pukeutuminen vaikuttaa mielialaan ja miten voin hyödyntää sitä omassa elämässäni?

Pukeutumisella on itseasiassa yllättäviä vaikutuksia omaan elämään, se saattaa hyvinkin päättää tehokkuudestasi, luoda mielikuvia muille ihmisille sinusta ja vaikuttaa suoraan omaan itsetuntoosi sekä miten tulet esille omassa arjessasi.

Tässä postauksessa kerron sinulle millä tavoin voit hyödyntää omaa pukeutumistasi jotta saat sellaisen elämäntyylin kuin itse haluat.



Pukeudu tehokkaasti

Siivosin itse työpistettäni ja hankin uuden työpöydän, huomasin heti kuinka mieleni alkoi heti kehitellä uusia ideoita töihini  ja halu alkaa kirjoittaa kasvoi. Ympäristöllä on valtava merkitys myös siihen miten tehokkaasti teet työsi.

No miten tämä sitten liittyy pukeutumiseen? Sama asia siinäkin eli jos pukeudut rennosti niin et ehkä hyödynnä koko potentiaaliasi.

Korona-aika ajoi meistä ison osan töihin kotona, osa tykkäsi ja osa ei. Yleiseksi pukeutumiskoodiksi kotitoimistoon tulikin siistimpi yläosa ja mukava alaosa jos oli videopuheluita ja kokouksia. Muuten saakin olla vaikka pyjamassa koko päivän.

Mutta vaikka itsekin rakastan kotona rennosti pukeutumista niin tehokkudelle työnteossa se ei tee niin hyvää jos viettää viikon rennosti pukeutuen ja jaksamatta panostaa omaan ulkomuotoon. Sitä tulee helpommin keskeytettyä työnteko ja valuttua sohvalle netflixin seuraan kun pukeutuu oleiluun vs. töihin.

En tarkoita että pukeudut täsmälleen samoin kuin toimistoon, rentoutta saa todellakin olla mutta säästetään pyjamat nukkumiseen. 



Värit tuovat energiaa

Pukeutumisessa värit ovat yksi suurimmista intohimoistani. Ja väreillä on omat energiansa jotka vaikuttavat suoraan alitajuntaamme. Ne keräävät huomiota tai auttavat suojautumaan, ne tuovat energiaa ja auttavat meitä luomaan mielikuvia.

Esim. sininen väri liitetään usein turvallisuuteen, rehellisyyteen ja luotettavuuteen. Huomaat tämän vaikka katsoessasi poliisin univormuja sekä erilaisten vartiointi-, pankki- ja vakuutusalan pukeutumista. Silloin värit kertovat myös arvoista. Tätä voi hyödyntää vaikka käyttämällä vaaleansinistä paitaa mennessään työhaastatteluun ihan itsekin.

Toisena vertauskohtana otetaan vaikka punainen väri. Se on intohimoa ja rakkautta, villiä energiaa ja toisaalta myös monessa tapauksessa varoitusväri (liikennevalot, stop-merkki yms.). Se pysäyttää ja kerää katseita ja esim. monessa tutkimuksessa sanotaan että deittisivustoille punaiseen pukeutuminen kannattaa kuvissa jos haluat enemmän yhteydenottoja. 

Vaaleanpunainen tuo punaisen hyviä ominaisuuksia mutta paljon pehmeämmin sillä siihen on silloin sekoitettu valkoista. Vaaleanpunainen on lämmin, ystävällinen väri joka koetaan hyvin helposti lähestyttäväksi. Se kyllä toisaalta taas kertoo myös siitä että et ole niin vakavasti otettava ja sinua saatetaan helposti "tytötellä" (oma lempivärini ja kokemukseni).

Kun punaiseen yhdistää keltaista niin lopputulos on nopean ajattelun oranssi. Tätä väriä nähdään paljon esim. pikaruokaravintoloissa yms, jossa tarkoitus on olla nopeatempoinen ja saada paljon aikaan. Oranssi luo myös paljon elinvoimaa, lämpöä ja energisyyttä. Mutta jos tarkoituksenasi on pohdiskella enemmän eikä olla niin impulsiivinen, sanotaan vaikka kun olet hankkimassa asuntoa tai hakemassa lainaa niin tämä ei ehkä ole se parhain väri.

Punainen yhdistettynä siihen turvallisuutta tuovaan siniseen luo liilan värin. Pohdiskelua, mystisyyttä ja esim. kuniinkaallisena värinä pidetty violetti on hyvä väri kun kaipaat noita ominaisuuksia omaan elämääsi. Mutta liila on myös väri joka on tunnettu siitä että sen käyttäjät kulkevat omia polkujaan  eli jos haluat kuulua johonkin ryhmään herättämättä siinä ihmeempää huomiota niin liila voi olla siihen väärä väri.

Väreillä on omat energiansa


Pukeudu siihen mitä haluat enemmän elämääsi

Muistatko lapsuuden prinsessaleikit, kun pukeuduttiin upeisiin äidiltä lainattuihin vaatteisiin ja meikkeihin, kaikki oli mahdollista ja tunsit olosi kauniiksi kuin satujen prinsessat?

Aikuisena leikit unohtuvat mutta mielikuvat säilyvät.

Otetaan esimerkkinä vaikka kuntoilun aloittaminen ja haet motivaatiota ostamalla itsellesi kauniin asun salille. Asu tuo sinulle nopeasti energiaa ja alat liittämään sen liikuntaan ja sporttiseen oloon. No jonain päivinä se liikunta ei nyt vain yksinkertaisesti nappaa ja mieli tekee tehdä jotain aivan muuta. Mutta kun silloin kokeilee yhtä hyväksikoettua keinoa, eli vaihda yllesi salivaatteet ja päätä vasta niihin pukeuduttuasi huvittaako kuntoilu tänään. Niin yllättävän useasti se salille meno voittaakin sillä vaatteissa on mukana se energia jota niihin keräät.

Tätä taktiikkaa käyttää muuten myös hyväksi myyjät isoimmissa ostoksissa kuten vaikka se asunto. Pukeudutaan asiakkaan mukaan, eli jos myyn vaikka ensiasuntoa nuorelle parille voin pukeutua hieman rennommin ja tuoda nuorekkaampaa imagoa esiin, kun taas jos myyn parhaalla paikalla olevaa luksusasuntoa niin vaihdan asuuni enemmän siitä kertovaa tyyliä. Näin kerään itseeni enemmän samaa energiaa ja saan asiakkaan luottamaan enemmän itseeni.
Toisena esimerkkinä tälläisestä on esim. yrittäjänä brändäys pukeutumisella, personal trainer joka pukeutuu virallisesti pukuun vai rennommin sportiseen tyyliin. Kumman ammattitaitoon luottaisit enemmän?

Miten sitten hyödynnän tätä omassa elämässäni?
Miten paras versio sinusta pukeutuisi? Millaisia haaveita ja tavoitteita hänellä olisi ja millainen hänen arkensa olisi?

En tarkoita että jos tavoitteesi olisi laihtua kymmenen kiloa niin ryntäät saman tien kauppaan ostamaan kaksi kokoa pienempiä vaatteita tai jos tavoitteesi on saada vaikka kaksinkertaistettua tulosi niin menet samantien vinguttamaan luottokorttia ja ostat sen liikkeen kalleimman laukun.

Vaan miten voit tuoda tätä samaa energiaa pukeutumiseen. Jos tavoitteenasi on vaikka se vauraus niin miten sinun mukaan vauraat ihmiset pukeutuvat? Tähän hyvä apuväline on esim. Pinterest, perusta taulu ja laita siihen kaikki mikä tuo sinulle kyseisen mielikuvan. Kun sitten taulussa alkaa olla kunnolla tavaraa niin ala katsoa mitä yhdistäviä tekijöitä löytyy. Sanotaan vaikka että jokaisessa kuvassa on tietynlaista meikkiä tai vaikkapa koruja tai jokin väri. Voisitko tuoda tätä ominaisuutta esiin jo nyt omassa pukeutumisessasi?

Sillä kun tuot vaikka ihan pienesti esiin tätä piirrettä esiin omassa tyylissäsi niin pääset paljon helpommin siihen tavoitteeseen.

Itse voi omalta kohdaltani kertoa tähän loppuun oman tarinani. Sain vuosia sitten hyvin nopealla aikataululla runsaasti kiloja lisää. Menetin kokonaan iloni pukeutumiseen ja vaatekaappini koostui lähinnä mustasta väristä sekä vaatteista joiden tärkein ominaisuus oli että ne mahtuivat päälle.
Päätin sitten että nyt saa riittää, haluan tuntea oloni uudestaan kauniiksi ja rakastaa omaa tyyliäni. Aloin korostamaan omia hyviä puoliani (ensin niitä oli todella hankala löytää) ja keskittyä siihen millaisen olon vaatteeni minulle toivat. 
Ensin olo tuntui edelleen epävarmalta mutta voin kyllä sanoa että hyvin nopeasti löysin värit takaisin vaatteisiini ja aloin nauttia pukeutumisesta. Samalla myös kilot karisivat sillä energiani keskittyi nyt rakkauteen itseinhon sijaan. Tärkeintä oli tuntea hyvää oloa siinä koossa missä itse olinkin ja todeta että voin pukeutua kauniisti riippumatta kilomäärästä.

Keskity mieluummin omiin hyviin ominaisuuksiisi


Tässä tämän viikon blogiaiheeni, jäikö sinulle vielä kysymyksiä? Oletko itse huomannut pukeutumisen ja tyylin vaikuttavan omaan mielialaasi?



Turkulaiset lukijat!

Tyylipäivä Turun Kupittaalla 30.1.2023 on tapahtuma jossa vietän päivän toimistolla rautatieaseman yhteydessä ja teen palveluita etuhintaan.

Nopea värianalyysi 50€ (norm.90€)
Laaja värianalyysi  130€ (norm. 160€)
Vartaloanalyysi 50€ (norm.100€)
Tyylikonsultaatiot 30 min 50€, 1h 100€

Jos liikut tuolloin Turun suunnalla niin kannattaa varata oma aikasi, sillä paikkoja on todella rajoitettu määrä (klo. 9-15).






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paikkakunta ja pukeutuminen?

 Tämä asia on tullut nyt toistuvasti omassa tuttavapiirissä esiin eli onko sillä vaikutusta pukeutumiseesi missä asut? Pohdintaa stylistin n...