Luin Hesarista mielenkiintoisen artikkelin siitä miten Tik tok on muuttanut värianalyysien suosiota ja nuoret ovat löytäneet uudelleen 80-luvun värianalyysit.
Artikkelissa oli paljon asiaa mutta se jätti ilmaan kysymyksen: ovatko värianalyysit jumiutuneet menneisyyteen?
Tässä postauksessa kerron mitä oikeasti on muuttunut noista ajoista ja miten värianalyysit ovat kehittyneet.
Laajemmat värityypit
Värianalyysit aloitettiin vain neljällä vuodenajalla, kevät,kesä,syksy ja talvi. No nehän luovat sen ongelman että kaikki eivät aina "mahdu" näihin perusvuodenaikoihin vaan tarvitsevat laajempaa tarkastelua.
Muistan itse ensimmäisen kosketukseni värianalyyseihin ollessani ala-asteella 90-luvun alussa ja käsityönopettaja oli ostanut värianalyysikirjan. Kaikki muut saivat tietää heti värityyppiinsä kirjan oppien mukaan. Paitsi minä, sillä minulla oli kalpea iho mutta pisamia, ruskeat silmät ja luonnonvaaleat hiukset. Opettaja tuskastui miettimään mitä ihmeen vuodenaikaa edustan ja tokaisi että käyttämäni paita ei ainakaan sovi minulle. Minulla oli juuri saamani vaalean liila paita jota en muuten tuon jälkeen enää käyttänyt. Väri ei kyllä minulle ollut eduksi mutta oikeasti värianalyyseissä tarkoitus on opettaa miten voit käyttää myös niitä epäsopivia värejä sekä värianalyysit vaativat aina kankaat joita sovitetaan kasvoja vasten (oikeina tai digitaalisina versioina).
Nyt vuodenajat ovat saaneet myös alalajit, jotka auttavat oikeasti ymmärtämään syvemmin värejä sekä niiden ominaisuuksia. Eli enää ei tule tapauksia joissa todetaan että et sovi noihin neljään malliin vaan perehdytään laajemmin sinun kontrastiisi. Oletko kylmä vai lämmin, murrettu vai kirkas, syvä vai kevyt... Sinulle löytyy ne oikeat värit.
Uudemmat kankaat
Värianalyyseissä alunperin soviteltiin monia erivärisiä kankaita ja näytettiin niiden avulla miten eri värit sopivat sinulle.
Tämä on ihan toimiva tapa, mutta nykyään on myös saatavilla vaihtoehtoja perinteisiin malleihin.
Oma valintani on modernimmat harlekiinikankaat, joissa on useampi väri yhdistettynä samaan kankaaseen. Näin eri värityyppien erot näkyvät sinulle kaikkein selvimmin. Minä voin nähdä eron pienempien värisävyjen erojen kanssa mutta kun kysymyksessä on välistä asiakkaat jotka eivät ole tottuneita väreihin joten pienet erot eivät ole selkeitä. Tämän takia haluan selkeästi näyttää erot.
Useammalla sävyllä eri värityyppien erot näkyvät selkeimmin |
Tekniikkaa mukaan
Olen itse ottanut tekniikan mukaan jo aloittaessani värianalyysien kanssa. Teen etävärianalyysejä ns. digitaalisten kankaiden kanssa jotta voin näyttää silloinkin mahdollisimman selkeästi miten päädyn värityyppiin ja miten ne erot näkyivät.
Käytän tekniikkaa myös värikarttojen kanssa jotka toimitan aina pdf-muodossa oli kyse sitten live versiosta tai etävärianalyysistä. Näin värikartat pysyvät tallessa ja kulkevat kätevästi nettivaateostoksille ja kännykässä kätevästi myös kivijalkaliikkeisiin.
Itseasiassa jotkut tekevät nykyään koko värianalyysin hyväksikäyttäen tekniikkaa ja laativat sen perusteella värikartat juuri sinulle. Tämä on asia mihin en itse ihana täysin luota sillä ihmissilmä näkee kyllä asiat erilailla kuin luottaen pelkkään tekniikkaan. Samoin silloin ei oteta huomioon niitä juttuja mistä sinä pidät (niillä on oikeasti merkitystä, sen takia aloituskyselyt).
Tekniikka on hyvä apuväline |
No toimiiko ne tik tok filtterit yms apuvälineet oikeasti?
- Testasin yhtä tehostetta ja se toimi ihan hyvin suunnan hakemiseen
- Kannattaa muistaa että raskas meikki vääristää lopputulosta
- Hyvä valaistus näyttää erot selkeimmin. Luonnon valaistus mutta vältä suoraa kirkasta auringonpaistetta joka syö värit
- Tehosteiden väreissä on eroja. Kannattaa aina varmistaa että käytetyt värit ovat oikeita sävyjä. Sillä näissä erot ovat todella pieniä.
Jos sinua jäi värianalyysit kiinnostamaan niin kannattaa tutustua niihin sivuillani.
Nyt saatavilla myös vartaloanalyysi puoleen hintaan värianalyysin ostajalle.
Eli kokonainen tyylipaketti värien ja vaatteiden valintaan vaikka kesäksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti