tiistai 3. toukokuuta 2022

Sinun tyylisi, sinun sääntösi

 Ammattilaisen apu on aina hyväksi oman tyylin kehityksessä, vai onko sittenkään?

Tämän postauksen inspiraationa on katsomani youtube video (video on englanniksi), jossa nainen palkkasi itselleen 20$  ja 200$ stylistin kehittämään hänelle uutta tyyliä varten 5000 dollarilla asuyhdistelmiä arkeensa.

Video oli mielenkiintoinen, mutta et ikinä usko kumpi näistä oikeasti oli parempi naisen mielestä?



Taustakysymykset selvittävät tyyliä mitä haetaan

Nainen antoi molemmille saman selvityksen, hän etsii klassisen tyylikästä ja väreiltään aika minimalistisia vaatteita ilman yllätyksiä ja arkipukeutumiseen. 

20 dollarin stylisti aloitti saman tien hommansa tällä selvityksellä mutta 200dollarin stylisti teki videopuhelun (loistavaa) ja kysyi lisää kysymyksiä mitä asiakas etsi tyyliltään.

Kumpikaan ei kuitenkaan pyytänyt kuvaa naisesta tai kysynyt hänen nykyisen vaatekaappinsa sisällöstä, työstä tms. mitkä ovat oikeasti hyvin tärkeitä, jotta tyylistä tulee asiakkaan näköinen ja paras mahdollinen hänelle.

Tähän väliin kerron myös omasta kokemuksestani, kun halusin testata teoriaani että ilman taustatietoja ja sinun omaa visiotasi mitä etsit edes ammattilaiset eivät pysty onnistumaan täydellisesti.
Eli kävin vaatekaupassa ja kerroin hakevani uutta ja trendikästä tyyliä. No lopputulos oli oikeasti pahempi kuin uskoin, voit lukea koko jutun tästä.


Jos haet uutta tyyliä ilman omaa mielipidettä,
niin suositukset voi olla vaikka tätä. :D

Mikä oli lopputulos?

20 dollarin stylisti lähetti ensimmäiseksi ehdotuksiksi yhdistelmiä mitkä eivät todellakaan vastanneet tyyliä mitä haettiin. Nainen kuitenkin katsoi että toinen stylisti sai heti alkuun enemmän apua koska hän kysyi lisäkysymyksiä puhelun aikana, joten 20 dollaria sai uuden mahdollisuuden.

Hän sitten tilasi molempien ehdotuksista muutaman asuyhdistelmän ja sovitti niitä videolla. Kumpikaan stylisteista ei onnistunut täydellisesti saamaan tyyliä juuri hänelle. 

200 dollarin stylisti oli onnistunut valitsemaan asuja jotka sinäänsä näyttivät ihan hyvältä, mutta naisen mieleen liikaa "muodikkailta" eli sopivat paremmin todellakin vaikka muotilehden kuvauksiin. (Klassisen tyylikkäitä nämä eivät kyllä olleet, muutama elementti sitäkin tosin.) Mutta yksi asuyhdistelmä miellytti erityisen paljon sillä siinä hän oli yhdistellyt maskuliinisia elementtejä naisellisiin ja lopputulos oli minimalistisen tyylikäs housupuku.

20 dollarin stylisti sen sijaan toimitti asuyhdistelmiä mitkä olivat trendikkäitä mutta enemmän arkeen sopivia (paitsi asusteet, ne eivät oikeasti sopineet mihinkään. Leopardilaukku kristalleilla ja hapsuilla oli aika mielenkiintoinen yhdistelmä.)
Tässä nainen kuitenkin kertoi että ostaessaan netistä näitä asuja niin sivuston ehdotukset olivat samat kuin 20 $ stylistilla, oliko sattumaa niin ei selvinnyt.

Lopputulos taisi yllättävästi mennä vähän enemmän 20 dollarin puolelle, mutta myös 200 dollarilla oli puolensa.

Varmista että myös sinun persoonallisuutesi 
ja arjen tarpeesi näkyvät tyylissäsi.

Missä juttu meni metsään?

Ensinnäkin 20 dollarilla et voi olettaa saavasi tyyliä, joka oikeasti on suunniteltu sinulle. Oikeasti asujen valinta juuri asiakkaan tyyliin vaatii useamman tunnin työn ja vertailun. Parilla kympillä 5 asuyhdistelmän valinta, voit olla varma, että nämä samat asut on kerran valittu ja lähetetään aika monelle. Persoonallisuuus tulee puuttumaan kokonaan.

Kysymyksessä voi olla myös stylisti joka on päättänyt alkaa harrastelijasta hommiin saadessaan kehuja aina omista asuistaan ja tyylistään
Tässä ongelmana on se, että ei olla totuttu pukemaan erilaisia ihmisiä, huomioida heidän vartaloaan, ikää, persoonaa tai edes värejä. 
Valitaan sitä mikä omaa silmää miellyttää eikä perehdytä asiakkaan kuvaan omasta tyylistä.

Ammattitaito vaatii koulutusta ja kokemusta. Mutta 200$ stylisti taas selvästi tekee enemmän töitä kuvauksissa ja vaikka ammattitaitoa tässä tilanteessa löytyy, niin asiakas unohtui myös häneltä. Harva kumminkin haluaa pukeutua jokapäiväisesti samalla lailla kuin muotilehden kannessa.

Myös sinun omalla arjellasi on todellakin väliä, tyylin kuuluu sopia juuri sinulle ja siihen tilanteeseen mitä etsit.



Sinun tyylisi, sinun sääntösi

Miten sitten vältät tuollaiset tilanteet? 

Varmista, että olette samalla sivulla jos haet ammattilaisen apua. Kerro mitä etsimäsi tyyli edustaa (oikeasti tämä on kyllä meidän tehtävä selvittää mitä asiakas hakee tyyliltään) ja anna vaikka esimerkkejä tyylin edustajista millaisia värejä ja vaatteita siihen kuuluu.

Sillä esim. tuossa tilanteessa klassinen tyylikkyys edusti sekä asiakkaalle että stylisteille ihan eri asioita.

Tunne oma makusi, eli jos hameet eivät kuulu sinun tyyliisi, niin sano se. Aina voi olla avoimin mielin ja kokeilla, mutta jos juttu ei siltikään tunnu omalta niin älä osta sitä. Sanoi kuka tahansa mitä tahansa, sinulla on täysi oikeus olla valitsematta niitä juttuja mitkä eivät tunnu omilta.

Loppujen lopuksi sinä elät niissä vaatteissa eikä se pukeutumisen ammattilainen, joka sinulle niitä neuvoo. Poimi sieltä omat juttusi ja karsi ne mitkä eivät sinusta toimi. Sinun oma mielipiteesi on kuitenkin se tärkein

Jos tarvitset apua oman tyylisi selvittämiseen, niin minulla on tarjous toukokuun loppuun omasta tyyliverkkokurssistani. Tällä kurssilla perehdytään juuri siihen mitä sinun tyylisi tarvitsee ja millaiseksi itse haluat tyylisi kehittää. Lisätietoja löydät täältä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Värit jotka vanhentaa?

 Törmäsin netin selailussa artikkeliin väreistä jotka vanhentaa. Artikkelissa mainittiin stylistien paljastaneen 5 väriä jotka muka vanhenta...